Därför är sex timmars sömn för lite

noun_10297Sovit gott? Inte? Då ligger du riktigt illa till. För enligt en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften ”Sleep” (är det inte underligt att det finns vetenskapliga tidskrifter om allt?) är det lika illa att sova sex timmar per natt under två veckor som att inte sova alls under två dagar.

Studien gick ut på att 48 personer fick sova fyra, sex eller åtta timmar och några stackare fick inte sova alls. Under testperioden testades personernas kognitiva förmågor.

Det visade sig att de som sovit sex timmar per natt presterade lika illa som de som inte sovit alls under två dygn. Och vad värre är, de som sovit sex timmar per natt överskattade sin kognitiva förmåga.

Så hur ska du då göra för att få högkvalitativ sömn? Här kommer några tips:

Skaffa sömnrutiner

Gå och lägg dig och stig upp vid samma tid varje dag så att du vänjer kroppen vid din dygnsrytm. Håll samma rytm under helgerna också så blir inte måndagsmorgonen en pina.

Ha det svalt och mörkt

Se till att ha de bästa förutsättningarna för sömn i ditt sovrum. Öppna ett fönster på glänt och skaffa mörkläggningsgardiner så att det blir svalt och mörkt.

Skippa drickat

Undvik drycker i allmänhet och kaffe, svart te och alkohol i synnerhet strax innan sänggåendet. Visserligen kan alkohol göra att man somnar lättare, men kvaliteten på sömnen blir så mycket sämre.

Varva ner

Ta för vana att varva ner lite före sänggåendet. Läs en bok, lös sudoku eller virka för bövelen. Om du gör något lugnt som kan skingra tankarna en stund får du lättare att somna och sover bättre.

Töm huvudet

Låt inte de ofärdiga tankarna snurra i huvudet i takt med att du snurrar i sängen. Se till att ner ut alla lösa trådar och trassel på papper innan du går och lägger dig. Det kommer finnas kvar där i morgon för dig att angripa.

Mer om sömn kan du läsa på 1177 Vårdguiden.

Hur gör du för att få en god natts sömn? Dela gärna med dig i kommentarsfältet.

 

Annons:

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>