Belöningssystem i praktiken

I mars skrev jag ett inlägg om slumpvisa belöningar här på Produktivitetsbloggen. Man kan ju tycka att jag borde provat det innan jag skrev det inlägget, men det hade jag inte gjort. Nu har jag faktiskt testat det i några månader och tänkte dela med mig av mina erfarenheter.

För dig som inte läste inlägget i mars och inte heller orkar klicka på länken ovan kan jag berätta att det har visat sig att belöningar funkar bättre om man inte vet vad man får. Om jag vet att jag får en hundring varje gång jag klipper gräset kommer belöningen till slut tappa sin motiverande kraft, men om jag inte vet vilken belöning jag kommer få kvarstår den som motiverande faktor.

Hemma hos oss funkar det så här. I köksfönstret står det en burk. I burken finns det 50 lappar och varje lapp står det en belöning. Det är allt från köpa bridgeblandning via hotellfrukost till boka weekendresa. Det finns tio lappar med bridgeblandning respektive trisslotter men bara en lapp med weekendresa.

Om vi har gjort något bra, som till exempel fredagsmyset, städat bilen eller klippt klorna på hunden får vi dra en en lapp ur burken och njuta av belöningen. Eftersom det finns många små belöningar som trisslotter och bridgeblandningar  i burken är sannolikheten större att man drar en sån än att man drar weekendresan.

Det här belöningssystemet har bidragit till att vi har fått saker gjorda hemma. Men det har också bidragit till att vi faktiskt gjort trevliga saker som annars är svåra att prioritera. Som middag med barnvakt (asså vi äter inte middag med barnvakten, hen vaktar barnet) och hotellfrukost. Dessutom har det fått den effekten att konsumtionen av bridgeblandning och Ben & Jerrys-glass faktiskt har sjunkit eftersom vi bara köper det när vi förtjänar det och inte när vi känner för det.

Hur funkar det hemma hos er? Har ni något belöningssystem och hur funkar det i så fall? Dela gärna med dig i kommentarsfältet.

Annons:

4 tankar om “Belöningssystem i praktiken

  1. Intressant! Jag kör mycket med belöningar av ”känd art”, typ ”efter att jag städat (eller gjort nåt annat tråkigt) får jag kolla en stund på datorn”. Det får fart på mig med såna belöningar…

    • Johannes Krunegård säger:

      Ibland kan det vara bra att veta vad det är man får för belöning men jag har märkt flera gånger hur spänningsmomentet i ”lappdragningen” motiverat mig ytterligare.

  2. Vilket otroligt bra tips! Det ska jag direkt ta vara på och när dottern kommer hem så ska vi sätta oss ner tillsammans och ha ett familjemöte och skriva ner lite tips på vad vi kan ha i vår burk.

    Kram Sanna

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>