8 sätt att lägga guldet i munnen på morgonstunden

Är du som en svårstartad motor som kallstartar på morgonen? Brukar du missa bussen för att  du har somnat i duschen? Morgonen är ofta den stressigaste tiden på dygnet och hur du startar dagen påverkar ofta hur den blir. Vikten av goda morgonrutiner kan vägas i guld. Så här är åtta enkla tips som får morgonmaskinen att spinna som en katt.

1. Börja dagen innan

Jag har märkt att genom att plocka fram de kläder jag ska ha och se till att väskan är packad dagen innan blir morgonen efter mycket lugnare. Bara att göra en så liten sak som att lägga tepåsen i muggen dagen innan spar månget sömndrucket tepåstrassel.

2. Drick vatten

En av de sakerna jag gör dagen innan är att hälla upp ett glas vatten som jag ställer på nattduksbordet. Det första jag gör när jag vaknat på morgonen är att svepa glaset vatten. Vanligtvis är man uttorkad efter en lång natts sömn och vattnet får en att piggna till. Nackdelen med att hälla upp det dagen innan är att det inte är så kallt som man kan önska. Någon gång ska jag testa att bara lägga isbitar i glaset och låta dem smälta under natten.

3. Sätt rutiner

Vi ska vara ärliga mot varandra. Det är inte stora delar av hjärnkapaciteten som är igång de första vakna minuterna av dagen. Genom att sätta rutiner och hålla sig till dem kommer du kunna lugnt och metodiskt hantera de arla sysslorna trots att du är en morgonzombie. Gör samma sak i 30 dagar så sitter vanorna i ryggmärgen sedan.

4. Ät frukost

Frukosten är dagens viktigaste mål och ska ge dig cirka en fjärdedel av dagens energi. Så hoppa inte över frukosten, det kommer att kosta senare på dagen.

5. Döda tidstjuvarna

Lokalisera de morgonmonent som tenderar att dra ut på tiden och få dig att tappa tempo och bli sen. Jag hade en period då jag kunde fastna försjunken i tidningen. Nu begränsas tidningsläsningen till några få definierade sidor (och serierna, kanske).

6. Multitaska, lite

Om du ändå ska läsa tidningen så kan du kanske göra det samtidigt som du tuggar på morgonfrallan. Om du vill lyssna på morgonekot kanske du kan göra det i duschen? Men ta det lugnt med multitaskingen, oftast går det fortare att göra en sak i taget.

7. Microvisionera

Fundera och visionera vad du vill ha gjort när du går och lägger dig. Vilka bedrifter har du då lagt bakom dig? Hur har du mått under dagen? Att skapa en bild av hur dagen blir ökar sannolikheten för att den ska bli just så.

8. Pulsa

Gör en låtlista som du startar vid samma tid varje morgon, eller låt radion stå på på morgonen. Då lär du dig ganska snart vid vilken låt du behöver kliva in i duschen eller att när SMHI rapporterar om våghöjden vid Trubaduren är det dags att gå till bussen.

Hur ser din morgonrutin ut? Vad måste du göra på morgonen för att inte resten av dagen ska gå åt fanders?

Annons:

2 tankar om “8 sätt att lägga guldet i munnen på morgonstunden

 1. Fantastiska tips, både i inlägget och kommentaren! Som tur är har jag redan provat mig fram till en liknande metod som oftast funkar (framför allt att fixa kvällen innan, det är guld värt!), men Jaxells tankar om barn kommer snart bli ännu mer relevanta när vi ska ha ett till så dem ska jag lägga på minnet.

 2. Nu är ju den här listan lite annorlunda om man har barn.

  1. Börja dagen innan. Plocka fram allting som du vet att ungarna kommer att behöva på morgonen i form av kläder. Kolla väderrapporten om det kommer bli några temperaturskillnader. Se till att lägg ungarna i tid så att de är mer medgörliga på morgonen. Låt bilen stå inne (om du har garage) om det finns minsta risk för frost.

  2. En annan fördel med att svepa vatten är att man inte får lika mycket plats i magen för frukost. Frukost är dagens viktigaste mål, men man ska inte äta sig proppmätt på den. Bättre att fokusera på energirik mat och vätska.

  3. Sätt rutiner. Klockan 06.00 börjar Disney Junior och ungarna vill höra sången ”vakna upp”. Men låt dem bara titta på morgon-tv i 15 minuter. Fråga dem i god tid om de vill ha någon frukost innan frukosten på dagis så att det inte blir några ordväxlingar om det när tiden börjar tryta.

  4. Ätt frukost, men börja tidigt om du har barn då barnen tenderar att ta längre tid på sig.

  5. Döda tidstjuvarna. Skaffa inte barn.

  6. Multitaska så lite som möjligt. Bästa sättet att hinna med morgonen om man har barn är att eliminera all stress. Multitaskning leder till stress. Jonglerar man med flera bollar räcker det med att man tappar en boll för att det ska braka samman, och barnen är bollar. Jonglera med en boll i taget men gör det ruskigt bra.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>