11 sätt att bota sprängande huvudvärk

Huvudvärk är ett ovälkommet fenomen i de flesta sammanhang, men extra illa kan det vara då du vill gå på ett trevligt kalas, hålla ett inspirerande föredrag eller vara skarp på det där viktiga mötet. Långt ifrån alla sätt att bota huvudvärk är snabba och enkla, men här kommer ändå 11 sätt som kan lätta på trycket innanför pannbenet.

 1. Drick vatten
  För lite vätska i kroppen kan snabbt leda till huvudvärk. Det är bra att dricka ett par stora glas vatten om dagen hur som helst, men ett extra kan vara det som krävs för att återställa balansen.
 2. Drick kaffe
  …men inte för mycket. Huvudvärk kan lindras genom en skvätt koffein, men för mycket av det goda förvärrar värken. Koffein minskar dock blodflödet till hjärnan, vilket kan lätta på trycket.
 3. Gå ut i friska luften
  Brist på frisk luft och/eller dålig ventilation kan skapa huvudvärk. Ut och andas lite – ju friskare desto bättre.
 4. Sov en stund
  Kan vara svårt om du befinner dig på jobbet eller i en föreläsningssal, men har du möjlighet är chansen stor att en vilostund i ett mörkt och svalt rum hjälper. Ofta kan det räcka med en power nap.
 5. Ät något
  Ibland är det låg energinivå som ger upphov till värken, så ta en smörgås eller en frukt (C-vitamin!). Om du hinner och det är tid för det: ät en komplett lunch/middag. Kroppen behöver sitt bränsle.
 6. Rör på dig
  Jag vet, att motionera är det sista du vill när huvudet spränger och koncentrationen är som bortblåst. Men faktum är att det ofta hjälper. Att öva nickteknik med en nypumpad fotboll kanske du kan vänta med, men en rask promenad eller liknande kan göra susen. Mängden motion ska tydligen inte vara det som fungerar bäst, utan regelbundenheten. Gå en kort promenad varje dag.
 7. Ta en värktablett
  Bara du inte gör det till någon vana så är faktiskt värktabletten där för att hjälpa dig. Enligt apotekarna är det, vid riktigt sprängande huvudvärk, effektivast att ta en med paracetamol och en med ibuprofen och skölja ner det med kaffe. Eftersom t.ex. Ipren och Alvedon tillhör olika grupper av smärtstillande läkemedel så fungerar de på olika sätt, och påverkar din kropp på olika sätt.
 8. Ge dig själv en lindrande massage
  Huvudvärk sitter i princip aldrig i hjärnan (vi har nästan ingen känsel där), utan i huvudets muskler och orsakas av att vi byggt upp spänningar i dem. Därför kan värken också lätta om du lyckas lätta på spänningarna. De två vanligaste huvudvärksplatserna är i tinningarna och vid fästena för käkmusklerna. Du kan tillfälligt lindra huvudvärken genom att med fingrarna massera dessa muskelfästen samtidigt som du slappnar av. För en långsiktigare lösning behöver du lära dig att inte låta tänderna vila mot varandra, att rotera med käkarna, rulla med axlarna, sluta rynka pannan och stretcha nackmusklerna med jämna mellanrum.
 9. Byt arbetsställning
  Ännu en mer långsiktig lösning men som kanske kan ge snabba resultat beroende på hur bra din arbetsställning är idag. Dels bör du sitta rätt och dels bör du variera din sittställning. Om du har ett kontorsarbete kan det även hjälpa att titta upp från skärmen då och då eller jobba stående.
 10. Minska stress
  Stress ger upphov till spänningshuvudvärk. Sluta stressa – sluta ha huvudvärk. Faktum är att de vanligaste orsakerna till spänningshuvudvärk är just stress, trötthet och oro.
 11. Skaffa glasögon
  Hur länge sedan var det du kontrollerade din syn? Ett par glasögon kan hjälpa dina problem.

Hjälper ingenting?

Om inget av ovanstående gör situationen bättre och din huvudvärk är av den mer kroniska typen bör du söka hjälp hos läkare. Läs mer på till exempel 1177.

Hur botar du din huvudvärk?

Annons:

6 tankar om “11 sätt att bota sprängande huvudvärk

  • prova en varm dush o 2 treo, men risk för litet ras på magen av treon så ät helst lite havregryn också, ”bästa akutreparationen”

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>