6 tips för en perfekt power nap

Skalman har sin mat- och sovklocka. Kronblom har sin soffa och Snobben slaggar på sin hundkoja. Alla har de fattat galoppen. Med en tupplur mitt på dagen blir man effektivare, piggare och får ökad koncentrationsförmåga.

Dessutom höjs din inlärningsförmåga och minneskapacitet. Under en tupplur ”tätpackar” hjärnan dina intryck och du får på så sätt mer plats över till nya.

En grekisk studie visar också att risken för dödlighet på grund av hjärtsjukdomar sjönk med 37 procent bland de som tog en 30 minuters power nap minst tre gånger i veckan.

Så det finns många anledningar att slumra till en liten stund. Här kommer sex tips som gör din tupplur toppen.

1. Välj ett smart tillfälle

På eftermiddagen någon gång mellan 13.00 och 15.00 är det bästa tillfället att ta en tupplur. Då har paltkoman slagit till och tuppluren riskerar inte att störa nattsömnen.

2. Välj en smart plats

Mörkt, tyst och lugnt. Hittar du inget ställe som är tyst kan du blockera ut störande ljud med vitt brus, musik eller bra öronproppar.

3. Sov inte längre än 20 minuter

Sover du längre än 20 minuter riskerar du att komma in i djupsömn och vakna groggy och tröttare än när du somnade. Ställ en klocka så att du vaknar i de tidigare faserna av sömnen och inte riskerar att sova bort halva arbetsdagen.

4. Stäng av telefonen

Världen kan vänta i 20 minuter. Stäng av telefonen eller ställ den i flygplansläge så att du kan sova ostört.

5. Lägg dig ner

Att kinesa en stund tillbakalutad i kontorsstolen är bättre än ingenting. Men du somnar snabbare och sover bättre om du lägger dig ner ordentligt. Har din arbetsplats ett vilorum? Använd det.

6. Drick en kopp kaffe

Det kan låta motsägelsefullt men att ta en kopp kaffe innan tuppluren kan göra att du vaknar piggare. Koffeinet går nämligen ut i blodet med cirka 20 minuters fördröjning. Precis lagom för att du ska hinna sussa lite innan koffeinkicken slår till.

Är du sugen på att veta mer om vetenskapen bakom en tupplur kan du ägna två minuter åt den här youtubevideon.

Hur brukar du ta power naps? Kanske har du fler tips som du vill dela med dig av i kommentarsfältet?

Annons:

En tanke om “6 tips för en perfekt power nap

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>