5 tips för att dricka mer vatten

Vi behöver vatten, främst för att överleva men även för att klara mer vardagliga aktiviteter. Har du huvudvärk eller känner dig matt? Orsaken kan vara för lite vatten.

Själv håller jag ett ganska högt tempo på jobbet, jag trivs med det. Dock har jag vid tillfällen märkt hur utomordentligt gott det är att få i sig ett glas med vatten. Det är så klart min kropp som försöker vara övertydlig och förklara att jag behöver det här.

Och häri ligger nog det största problemet för många. Att vi inte känner igen och uppmärksammar kroppens signaler när vi behöver vatten. Jag har bestämt mig för att bli lite bättre på att lyssna på signalerna och få i mig lite mer vatten. Det kräver dock att jag förändrar vardagen lite. Här tänkte jag dela mig av några av de knep jag provar, samt några till jag hittat.

Vi behöver vatten av flera skäl och får vi inte i oss tillräckligt fungerar vi inte lika bra. Bland annat kan du uppleva huvudvärk, muntorrhet, lågt blodtryck, yrsel, torr hud och kanske värst av allt utmattning. För känner du dig utmattad kommer du ha svårt att vidta åtgärder som får dig att må bättre så att du kan få en bra dag.

1. Smyg in det bland dina rutiner

Om du redan har en morgon- eller kvällsrutin lägg till ett glas med vatten. Till exempel kan avsluta tandborstningen med ett glas eller i samband med att du lägger fram kläder till morgondagen. Efter att du har ätit lunch på dagen kan du fylla upp ett glas som du tar med dig till din arbetsplats.

Alternativ kan du rikta in dig på att göra vatten mer synligt för dig, så att du lättare påminns. Skaffa en karaff som står på ditt skrivbord eller ha ett glas redo på nattduksbordet när du kliver upp.

2. Skaffa en hyfsad vattenflaska och märk den med tidsbaserade mål

Många av oss har lite av ett tävlingssinne och det blir faktiskt lite roligare när vi gör saker till en materialsport. Om inget annat så blir det lite mer allvar. Så köp dig en lite bättre vattenflaska, den behöver inte vara dyr, men se till att den passar dig och fungerar för dina behov.

Vill du ta det lite det lite längre och underlätta uppföljningen så kan märka flaskan med dina delmål, likt bilden till vänster (bild från undressedskeleton).

3. Gör det till en lek

Genom att sätta upp delmål och belöningar kan du göra ditt vattendrickande till ett spel. Själv använder jag appen Rewire till Andriod för att bocka av och följa upp. När jag kan se utvecklingen så blir det lite roligare.

Det går ju även att lyfta sättet du dricker vatten på till en annan nivå, så att det blir roliga att dricka…

Gå ihop flera personer och gör det till en social händelse, kanske som en tävling men än hellre som sparringpartners.

4. Sätt timers och skapa mentala triggers

Mina vardagar är ganska fullsmockade. Sitter jag inte i möten så arbetar jag intensivt ofta med analytiskt arbete. Ofta kan arbetsdagen vara slut utan att jag hunnit tänka på att jag borde dricka mer vatten eller sträcka på ryggen för den delen. Att sätta alarm kan vara ett bra sätt att påminna sig själv. Själv har jag lagt in vattendrickandet i mitt blockschema. Mina dagar är indelade i olika block som innehåller olika typer av arbete, till exempel; mailläsning, planering, mötestid, eget arbete. Inför varje blockskifte ska jag fylla på mitt glas. Jag måste inte ha druckit ur allt men jag fyller i alla fall på och påminns att dricka.

5. Gör ditt glas med vatten till en upplevelse

Vatten behöver inte bara vara vatten. Du kanske kommer vilja dricka mer vatten om du gör det till en trevligare upplevelse. Låt din fantasi sätta gränsen men ta i och töj lite.

Det kan handla om smaksättning, extra ingredienser men även hur du dricker. Använd sugrör eller en vattenflaska som gör det roligare.

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>