5 sätt att hantera stress

Vi har alla olika roller och ansvarsområden som ska flyta på för att livspusslet ska fungera. Det är inte ovanligt, konstigt eller farligt att ibland uppleva stress. Här är fem sätt som har hjälpt mig att stressa ner och komma tillbaka.

Mindfulness

Mindfulness är väldigt effektiv och kan utövas i allt från fem minuter till en timme. Jag har haft problem med mindfulness tidigare och trott att det är något svårt och tidskrävande. Men mindfulness är i grunden bara att vara medveten av nuet och kan utövas var som helst och när som helst. Enklaste sättet att komma igång är att sätta undan lite tid, sätt dig bekvämt och koncentrera på din andning. Försök inte ändra andningen utan följ den bara. Det kommer komma upp massa tankar och när de dyker upp släpper du dem och återgår till andningen. Börja med att sitta en kort stund, jag brukar ställa en klocka på fem minuter och blunda. Oavsett hur stressat det är så har du alltid fem minuter.

Ta en promenad

Motion sänker kroppens stresshormoner och ökar hormoner som får dig att må bra. Att vara fokuserad på en uppgift gör också att du släpper lite av tankarna du har. Jag tar alltid mina promenader i skogen och det finns ett flertal studier som visar att vara i skogen kan minska stress, sänka blodtrycket, öka din förmåga att fokusera och förbättrar sömnen. Men skippa din telefon och var närvarande i naturen istället.

Ta ett bad

Att ta ett bad eller en dusch innan du ska sova höjer kroppstemperaturen och är också avkopplande. Försök vara närvarande i duschen och känn hur vattnet känns mot huden. Innan du somnar så sänker kroppen temperaturen och när du kommer ut från ett varmt bad så sänks kroppstemperaturen snabbare och du får lättare att somna.

Lyssna på musik

Ett problem med stress är att hjärnan kommer i obalans och du får svårt att sova. Det finns forskning som visar att lyssna på musik återskapar den balansen och minskar sömnproblem.

Braindump

När du är stressad är det ofta mycket tankar som far runt i huvudet. Lägg undan god tid på kvällen och ta fram penna och papper. Stäng av allt som kan avbryta dig och skriv. Skriv allt du kommer på och sluta när du inte kommer på något mer att skriva, har du mycket i huvudet kan det ta upp till en timme. Viktigt att du skriver med penna och papper eftersom ljuset från skärmar hindrar sömnhormoner och du får då svårare att somna.

Vill du läsa mer rekommenderar jag boken Stressa Rätt av Dan Hansson, läs vår recension. Boken finns på Adlibris som inbunden och e-bok, på Bokus som inbunden eller e-bok samt som e-bok på iBooks Store.

Detta är ett gästinlägg skrivet av Johan Gustaphzon. Johan är en applenörd med stort intresse för produktivitet. Johan är grundare av appleyra.se där han skriver om Apple och framförallt iOS och appar. Du kan även kontakta honom på Twitter.

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>