Recension: De 7 goda vanorna

att-leva-och-verka-till-100-eller-de-7-goda-vanornaAtt leva och verka till 100 % eller De 7 goda vanorna är en klassiker i självhjälpshyllan. Den första utgåvan kom 1989 och sedan dess har Stephen R Coveys verk varit ett måste för alla som vill fördjupa sig i personlig utveckling. Det är i alla fall den uppfattningen jag fått när jag läst andra böcker om personlig produktivitet som ivrigt refererar till de 7 goda vanorna.

”Lever den då upp till förväntningarna?” hör jag dig fråga. ”Jorå” svarar jag. 

De 7 goda vanorna har sitt fokus på personlig utveckling snarare än produktivitet. Covey tar oss på en resa inifrån och ut som börjar med att betona vikten av att leva efter personliga principer. Därefter beskriver han hur vi kan få ut maximal nytta i samarbete med andra.

Detta gör han genom att slå fast 7 vanor som borde vara ledande i all mänsklig och mellanmänsklig verksamhet. De sju vanorna är:

1. Var proaktiv

2. Börja med slutet i sikte

3. Gör det viktigaste först

4. Tänk vinna/vinna

5. Försök förstå, sedan bli förstådd

6. Sök synergi

7. Vässa sågen

Många av råden känns igen från annan litteratur och flera teman har vi också berört här på bloggen. Trots att jag kände igen mycket sedan tidigare var det än del belystes i en annan vinkel och beskrevs på ett nytt sätt.

Texten växlar mellan att vara praktisk med konkreta exempel (oftast från barnuppfostran) och att vara filosofisk och ibland nästan poetisk. Texten varvas med, ibland fullkomligt obegripliga, figurer. Varje kapitel avslutas med konkreta tillämpningsövningar eller -förslag som gör budskapet lätt att ta till sig.

Så om vill få nya perspektiv eller damma av några gamla i utvecklingen av din relation med dig själv och andra är De 7 goda vanorna värd att läsa. Och jag kan nog hålla med om att den är ett måste för alla som vill fördjupa sig i personlig personlig utveckling.

Har du läst De 7 goda vanorna? Vad tyckte du? Skriv gärna av dig i kommentarsfältet.

De 7 goda vanorna finns bland annat på Bokus och kostar där 201 kronor

Annons:

6 tankar om “Recension: De 7 goda vanorna

 1. Camilla Kanvik säger:

  Hej på er! Jag ville höra om ngn vill sälja sin bok till mig. Hittar den inte ngn stans. Bara
  E bok och det
  Vill jag inte ha! Hör gärna av er! Vet inte vart jag ska leta till slut!
  camilla.sav@gmail. com tack på förhand!

 2. Jag kom just hem från en semester då jag läst både Coveys 7 goda vanor och Allens Get it done, och planerat kickstarta hösten med att samköra dem… Dessutom hittade jag den här bloggen när jag googlade om OmniFocus, som jag funderar på att använda som hjälpmedel. Känns som om jag har mycket kul att läsa här framöver!

  Och jag gillade Coveys 7 vanor mycket – det är som sagt en rätt bra bit från den rena produktiviteten, men även Allen nämner ju olika perspektiv och man kan väl säga att Coveys vanor handlar om att ringa in rätt saker att åstadkomma, i det högsta perspektivet. Ska bli ett roligt experiment att försöka kombinera dem och se vad som ”händer”!

  • Johannes Krunegård säger:

   Roligt att du hittat hit, Jenny! Hoppas att du får den kickstart på hösten som du hoppas på. Återkom gärna med reflektioner om hur det funkar att kombinera tankestoffet i GTD och 7 goda vanor.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>