8 saker som står i vägen för din effektivitet

HinderIbland är det svårt att komma in i flow. Framför varje uppgift står ett tillsynes lika oöverstigligt som odefinierat hinder som gör att du inte kommer i gång. Vi ska titta närmare på åtta av de vanligaste hindren för din effektivitet.

För trångt schema

Många har en tendens att schemalägga sina dagar helt utan pauser. Möte efter möte. Rygg till rygg. Resultatet blir en vardag helt utan flexibilitet eller pauser för att reflektera, planera eller resa.

Ta för vana att, istället för att boka heltimmasmöten, bara sätta av 45 minuter och var noga med att boka in restid – med marginal.

Distraktioner

Om du ser dig omkring på din arbetsplats ser du förmodligen flera potentiella störande moment och distraktioner. Det kan vara pratglada kollegor, sociala medier, ringande telefoner och röriga skrivbord. Jobbar du hemma finns ju alltid tv:n, alla odammsugna golv och tvättmaskinen.

Försök att hitta sätt att skärma av omvärlden när du ska arbeta. Det kan handla om att du skaffar dig ett par bra lurar eller helt enkelt flyr fältet och jobbar någon annanstans.

Notiser och pling

Om du PLING tillåtit andra att BZZZ störa dig närhelst de PiGOING vill så har du PLOPP också gett SWOOOSCH dem makten att avbryta dina BIPP bästa tankar.

Stäng av alla notiser på en gång. Gör det nu. Börja med telefonen. Ditt framtida jag kommer tacka ditt nutida jag.

Fel utrustning

Hur många gånger har du inte tappat lusten att sätta upp gardinstänger för att du inte hittar borrmaskinen? Om du tar för vana att återställa saker och bara skaffa saker du verkligen tycker om ökar chanserna att du får det du vill få gjort ur händerna.

För komplicerade system

KISS – ”keep it simple” är ett rättesnöre värt att upprepas. Om ett system behöver handledning, utbildning eller avancerade inställningar är det förmodligen för komplicerat.

Gör allting så enkelt som möjligt, oavsett om det är en veckomatsedel, en kalender eller överenskommelse om vem som ska hämta barnen på dagis.

För få vinster

Föga förvånande gillar vi människor att fira och man ska inte underskatta en bra dopaminkick. Se till att dela upp det du ska göra i så små bitar att du säkerställer att du får fira vinster ofta. Med lite tur blir du beroende av vinster och fortsätter av bara farten.

Otränat fokus

Japp, fokus är en övningssak. Har du en tendens att glida iväg i tankarna kan det vara en god idé att börja träna upp koncentrationen. Det kan handla om att börja meditera eller medvetet göra en sak i taget. Som att en halvtimme per dag koncentrerat läsa en bok. Pomodorotekniken kan ge dig en knuff på vägen.

Otränad självdisciplin

Precis som fokus är självdisciplin något som måste tränas regelbundet. Här handlar det om att ha respekt för ditt framtida jag och äta, träna och dricka rätt för att ta hand om dig själv på sikt och ha energi göra det du vill.

Vilka hinder ser du för din effektivitet? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Och du, det här inlägget är starkt inspirerat av det här: Top 10 Most Common Productivity Blockers

Annons:

En tanke om “8 saker som står i vägen för din effektivitet

  1. Johan Dahlbäck säger:

    Mycket bra lista.

    Jag skulle vilja lägga till att man kan försöka att inte kolla sin inkorg på morgonen om man inte är riktigt bra på de två sista. Alternativet, som jag mår bättre av och jobbar bättre av, är att göra de viktigaste uppgifterna först och sen kolla sin inkorg.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>