Vågar du stänga av telefonen?

Ett av tricken till att få saker gjorda är att vara fokuserad på det man gör i stunden. Hur ska man kunna fokusera när man blir avbruten hela tiden av exempelvis telefonsamtal? Idag ska vi resonera kring vår telefon.

Pomodoro, timeboxing, single tasking, kärt barn har många utländska namn och kan sammanfattas i ett svenskt: fokus. Genom att stänga ute omvärlden och rikta all fokus mot en uppgift och utföra den från start till mål utan avbrott kommer du att tömma att göra-listan snabbare än någonsin. I programmeringsvärlden, där jag befinner mig, är många överens om att det tar 15-20 minuter att komma in i ”zonen” och en bråkdel av en sekund att komma ur den så fort någon stör. Varje störning kräver därför nya 15-20 minuter innan arbetstakten är på topp igen. Även en ljudlös telefon som vibrerar kan förstöra ett flow.

Många säger att vi ska stänga av Skype, ta på hörlurarna och stänga av mail-notifieringar. Däremot är det inte så många som säger att vi ska stänga av telefonen, här är min känsla att vi inte riktigt vågar stänga av den. Tänk om någon behöver nå mig!

Jag själv behöver vara tillgänglig för samtal från kunder och har alltid på telefonen, men när det kör ihop sig så stänger jag av den. Utan ångest. Ibland bara en timme för att fokusera och avsluta det där viktiga, ibland en hel eftermiddag när det har blivit en större kris. Jag kanske missar ett eller flera samtal, men det hade jag gjort om jag suttit på möte hela eftermiddagen också. Vad är egentligen skillnaden?

Låt oss göra en enkel undersökning med anledning av detta: rösta gärna bland alternativen nedan. Vågar du stänga av telefonen?

Vågar du stänga av telefonen?
 
 
 
 
 
  
pollcode.com free polls 

Motivera gärna ditt svar i kommentarsfältet nedan.

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>