Tink hjälper dig hålla koll på pengarna

I slutet av månaden, när plånbok och bankkonto är tomt och den smala lyckan är att läskeburkarna också är det så att panten räcker till nudlar dyker frågan ”vart i helsefyr tar alla pengar vägen?” upp i huvudet.

Att ha kontinuerlig kontroll på sin egen privatekonomi är ett effektivt vaccin mot besök från lyxfälleteamet. Men hur gör man det effektivt och smart? Vi har testat Tink. 

Tink är en app till din smarta telefon som hjälper dig hålla koll på ekonomin. Tink hämtar information om transaktioner från ditt bankkonto, kategoriserar varje inkomst och utgift och presenterar med grafer och diagram vart dina pengar tar vägen.

All information presenteras i ett flöde där du kan se hur mycket du har kvar av lönen, om appen upptäckt någon onormalt stor utgift eller dubbeldragning. En gång i veckan sammanfattas utgifterna i ett stapeldiagram.

Om man vill kan man sätta en budget för varje kategori och få kontinuerlig uppföljning i flödet. Det knasiga är att det inte finns någon möjlighet att summera delbudgetarna. I alla fall inte vad jag upptäkt.

Och det är också ett litet problem. Appen och tillhörande webbtjänst är väldigt funktionsrik och det är lätt att förirra sig in i ett hörn och där man inte riktigt förstår vad siffrorna på skärmen betyder.

Tink stödjer de stora svenska bankerna även om man med vissa måste logga in med mobilt bank-ID för att appen ska kunna uppdatera flödet.

Fördelar

  • Snyggt
  • Syncar bra med många banker
  • Kategoriserar vettigt

Nackdelar

  • På gränsen till oöverskådligt
  • Summerar inte budgetposterna

Sammanfattning

Tink är den snyggaste och mest användarvänliga ekonomiapp jag hittills hittat och passar dig som vill ha koll på din ekonomi utan att behöva lägga så mycket tid på den.

Betyg

4

Tink finns för både ios och android och är gratis.

Annons:

8 tankar om “Tink hjälper dig hålla koll på pengarna

    • Johannes Krunegård säger:

      Jo, det skulle ju det. Det vansinniga är att Tink inte har någon dedikerad app till ipad så man får använda iphoneappen där med ett minst sagt pixligt resultat.

  1. Det är ju säkerligen tidseffektivt med den här typen av reaktiva budgetappar, men ska man faktiskt få koll på riktigt på sin ekonomi, och kanske också få till en förändring, så är ju något proaktivt bättre.

    Själv är jag makalöst nöjd med YNAB (You Need A Budget), som i grunden är en metod för budget och ekonomitänk, men nu också finns som appar till datorer och mobiler.

    Numera har vi 100% koll på hur vår ekonomi ser ut, vi lever inte längre från lönekuvert till lönekuvert och vi är beredda på oförutsedda utgifter. Kontroll och frihet på samma gång!

    • Johannes Krunegård säger:

      Så sant! Proaktivitet är alltid bäst.

      Tack för tipset om YNAB. Jag kollade lite kvickt på det och fann inte att programmet kunde automatiskt importera transaktioner från banken. Jag gillar när man slipper all eventuell handpåläggning. Men jag kanske missat nåt.

      • Nej, helautomatisk bankimport finns inte och även om det finns vissa möjligheter till manuell bankimport så rekommenderas det inte, eftersom delar av poängen är att vara fullt medveten om sina inköp.

        De har en lysande iPhone/Android-app som gör det enkelt att lägga in en transaktion när man är på språng, och jag själv kör med plånboksfodral till telefonen och petar in kvittona i sedelfacket så de sticker ut en aning. Alldeles lagom för att jag inte ska måstas göra det direkt om jag känner mig på språng, men ändå tillräckligt störande när det blir några stycken för att jag inte ska glömma bort eller skjuta upp det för länge.

    • Jonaz Vaneryd säger:

      Jag håller med Simon och kan verkligen rekommendera YNAB varmt. Att dokumentera förfluten tid (och alla kronor som flutit mellan fingrarna) kan säkert vara intressant – men det är sällan det förändrar framtiden på något sätt. Det gör YNAB och dess filosofi och angreppssätt däremot. För det är mer än bara ett program; det är mer en ”filosofi”/tänk med 4 regler.

      Ynab.com kan också rekommenderas; gott om how-to videos som förklarar både programmet och filosofin, och de har också gott om live webcast-kurser och presentationer för alla sorters användare.

      Att automatisk import av transaktioner (i princip) saknas i YNAB är som sagt ett medvetet val; automatik skapar ingen medvetenhet om hur man hanterar pengarna.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>