Recension: Things

Vi hade tänkt att recensera böcker, program och andra saker som kan hjälpa dig att bli effektiv i din vardag.

Things ikon

Först ut är programvaran Things från tyska Cultured Code. Things finns för Mac OS X, iPhone och iPad och är ett bra alternativ för dig som snabbt vill komma igång och tycker utseende spelar roll.

En av grunderna i GTD är att snabbt kunna få ut saker ur huvudet. Detta löser Things på Macen snyggt genom sin ”Quickentry”. Med ett kortkommando kan du när som helst få upp en dialogruta och dumpa det du tänkte på rakt in i inkorgen.

Things Quickentry

Things Quickentry gör det lätt att få saker ur huvudet.

Tyvärr finns det ingen lika enkel genväg i iPhone-appen. När du öppnar appen hamnar du där du var senast och måste navigera dig ut till inkorgen för att få ur dig det där du inte får glömma.

Inmatning Things IPhone

Det går inte lika snabbt i telefonen.

Med uppgifterna du lägger in kan du göra det mesta man kan förvänta sig av ett att-göra-listeprogram. Att gruppera uppgifter i projekt, sätta deadlines och bifoga anteckningar är vardagsmat för program som detta.

Under menyvalet ”Next” finns alla uppgifter som inte är schemalagda eller ligger i ”Someday”.

Menyvalet ”Areas” har jag fått väldigt lite nytta av när jag använt programmet. Tanken är att att man ska ha en ”Area” för varje ”area of responsibility” i sitt liv. Jag känner tydligen inte att jag har några sådana.

Things arbetsyta

Things arbetsyta. Med en tom inkorg, som det ska vara.

Det jag däremot har är listor på saker som inte riktigt är uppgifter, som inte direkt har handlingar kopplade till sig eller checklistor som jag återanvänder. Min önskelista, min checklista för när jag ska resa och min lista på drömyrken är exempel på listor som jag inte riktigt hittar någon plats för i systemet. De känns malplace oavsett var jag lägger dem.

Ytterligare en sak som saknas, som på sätt och vis är väldigt underlig att det saknas, är ett inbyggt sätt att hantera ”contexts”. Ett system för att se de uppgifter jag kan göra vid datorn och bara dem, när jag är vid datorn. Jag har löst det genom att använda taggar och det funkar hyfsat.

Allt är paketerat i en snyggt, enkel och intuitiv design. Det är lätt att fatta hur man ska dra och släppa för att få saker att hända. Det märks att de tänkt till ordentligt när det gäller designen. (Om inte annat tyder det att Things vann Apple design award 2009 och den här filmen, där de diskuterar deginförändringar som krävs för att appen ska funka i liggande format, på att de tänker till.)

Att designen är så välgenomtänkt gör att du inte behöver ställa in en massa för att komma igång, men det gör det svårare att anpassa till dina egna behov.

Summering

Things är programmet för dig som har några hundralappar över och vill komma igång på en gång utan trassel och som dessutom tycker det är viktigt att miljön du arbetar i är snygg och städad.

Kostnad

Macversionen kostar 355 kronor. iPhone-appen kostar 45 kronor och Things till iPad kostar 149 kronor.

Fördelar

  • Snyggt
  • Enkelt att använda
  • Finns till både Mac OS X och IOs

Nackdelar

  • Ingen mobil-sync i ”molnet” mellan Macen och iPhonen (än)
  • Inte särskilt anpassningsbart
  • Kostar en hel del

 

Annons: