Effektivare att inte optimera

Jag har börjat fylla kartonger inför en flytt och slås av tanken att det inte är så smart att optimera flyttlådorna. Med optimera menar jag att tetrispacka, vrida och vända på varje grej så att jag i slutändan får så få kartonger som möjligt. 

Fördelar:
 • Färre flyttkartonger
 • Minskat antal bärvändor mellan lägenhet och flyttbil (x2)
 • Behov av mindre flyttbil (billigare och enklare att köra)
Nackdelar:
 • Risk för ruskigt tunga lådor (och därmed ryggskott)
 • Det tar längre tid att fylla kartongerna då det kräver tankeverksamhet och omtag
 • Ångest inför att fylla kartonger eftersom det tar så lång tid

Istället försöker jag nu att bara köra på. Ta en låda, fyll den med grejer, kolla vikten med jämna mellanrum och svälja obehaget en halvfull låda skapar. Jag gruvar mig mindre, packar snabbare och lyckas hyfsat med vikten.

Å andra sidan innebär ordet optimera enligt SAOL att göra det bästa möjliga, det mest gynnsamma. Vilket en tom halvfull kartong i det här fallet troligen är.

Annons:

9 tankar om “Effektivare att inte optimera

 1. Johannes Krunegård säger:

  Förra gången vi flyttade använde vi oss omedvetet av en gtd-teknik. Vi ställde alla (omärkta) lådor i ett rum (som blev som en inkorg) och sedan packade vi upp en åt gången. Vi försökte att hålla oss till att inte öppna en ny låda innan den senast öppnade var tom. Det hela förutsätter tyvärr att man har ett rum till övers.

   • Johannes Krunegård säger:

    Jodå, det fungerade bra. Bland fördelarna finns att man slipper kliva över lådor i alla rum när man ska lägga saker där de ska höra hemma. Om man skiter i att tetrispacka betar man dessutom av kartongerna ganska snabbt, vilket föder en känsla av framgång. Nackdelen är ju att kaffet kan ligga i lådan längst in… …utan att man vet om det.

  • Gud va jobbigt. Vi körde mer stuket att vi packar upp det vi behöver när vi behöver det så får saker vi egentligen inte behöver ligga kvar, sånt man annars aldrig plockade undan bara för att man kanske behövde det någon gång. Det gör ju förstås att man aldrig riktigt flyttat in helt.

 2. Om jag har 40-50 omärkta lådor vet jag inte vilken som innehåller vad. Inte förrän jag öppnar locket. Och när jag på kvällen efter en lång flyttdag vill hitta en handduk till en välförtjänt dusch och några lakan så jag sedan kan slockna och sova gott vill jag inte öppna locken på upp till 50 lådor innan jag hittar det jag söker. Därför tycker jag det är väldigt effektivt att märka lådorna.

  • Daniel Bergman säger:

   Plus att det effektiviserar insläpandet av lådor under flyttdagen. Rätt prylar landar i rätt rum på direkten.

 3. Detta märkande av lådor har alltid gjort mig konfunderad. Vet folk inte vad de äger? Har man inte koll på vad man har packat ned i varje låda?

  För mig räcker det att se en sak ur en låda så vet jag genast vad som finns i denna låda. Kanske är detta för att jag
  1 packar lika med lika och på så sätt har enkelt att veta vad som även ligger där i
  2 har nästintill 5S här hemma

  Men varför inte göra ett experiment och låta två flytter få tävla mot varandra ;)

 4. Tankeverksamheten var ju om man skulle tetrispacka lådorna, vilket var den första instinkten, men som jag försökt strunta i.

  Märker man dessutom lådorna med dels en rubrik: rum (dvs vilket rum innehållets lådan hör hemma i) och sen några nyckelord om vad som finns i, blir uppackningen enklare.

 5. Bra tanke! Vi är alla olika men jag skulle nog inte oroa mig allt för mycket över tankeverksamheten. Släng in allt i närmaste tillgängliga rummet, packa upp snarast, flytt genomförd ;)

  Men jag tror du har rätt av en helt annan anledning (om flyttavståndet inte är långt). Folk lägger löjligt lång tid på att packa och planera. Bättre att göra som du säger och 1. Fyll lådor snabbt 2. bär ut 3. bär in 4. packa upp 5. färdigt. Detta efter gårdagens erfarenhet av två stycken flyttar ;)

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>