En sak i taget – exakt så mycket tid sparar du

SilhuetterDet talas en del om multitasking, att göra flera saker samtidigt, och att detta skall vara inneffektivt. Vi har även berört detta ämne tidigare här på Produktivitetsbloggen i ett resonemang kring singeltasking istället för multitasking.

Frågan är: tar det verkligen längre tid att försöka göra lite här och lite där istället för att göra en sak i taget? Jag har ett litet test som ger dig exakta siffror på detta.

Ställ dina kollegor/vänner/familjemedlemmar på en rad och ta fram små papperslappar, en för varje person. Lägg lapparna framför dig och genomför sedan denna procedur:

 1. Starta ett tidur
 2. Skriv ner första bokstaven på första personens namn på lapp 1, skriv sedan ner första bokstaven på andra personens namn på lapp 2, osv. tills du skrivit ner första bokstäverna i alla personernas namn på varsin lapp
 3. Forstätt med andra bokstaven, börja med person 1 på lapp 1 och till sista personen
 4. Fortsätt med resten av bokstäverna i samma stil
 5. När du slutligen har skrivit ner namnen på alla personer så stoppar du tiduret.

Hur lång tid tog det? Jämför sedan med övning 2:

 1. Starta tiduret
 2. Skriv ner hela första personens namn på lapp 1
 3. Skriv ner hela andra personens namn på lapp 2
 4. .. och så vidare till sista personen
 5. Stäng av tiduret

Hur stor blev skillnaden i tid?

Annons:

3 tankar om “En sak i taget – exakt så mycket tid sparar du

 1. Haha, kul inlägg, man behöver inte ens göra testet för att förstå poängen. Men ibland mår man faktiskt bra av att ta en paus i det man håller på med och göra nått annat. Annars finns risk för insnöande och tunnelseende. Det är väl som det mesta, variationen är bäst.

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>