Säg NIX till reklam på Internet

Banners, annonser, pop-up-fönster; den digitala reklamen finns överallt på Internet. Den blinkar, har STORA bokstäver och gräsliga färger – allt för att stjäla din uppmärksamhet.

Det har blivit dags att ta tillbaka din tid och ägna den åt de saker du ämnar. I det här inlägget kommer jag att tipsa om AdBlock Plus, ett tillägg för din webbläsare som effektivt tar bort reklamen.

Det finns en uppsjö av lösningar för att undvika reklam på Internet. Jag har fastnat för en app som utför jobbet utmärkt och som är lätt att komma igång med men som samtidigt tillåter egna anpassningar.

AdBlock Plus är ett tillägg till din webbläsare som lyckas väldigt bra med att blockera reklam som jag inte vill se. Det är gratis och allt du behöver att göra är att installera det via din webbläsare och tillåta tillägget så surfar du reklamfritt, nästan i alla fall.

Helt reklamfritt är Internet svårt att göra och samtidigt behålla användbarheten eftersom det dels finns skickliga annonsskapare och samtidigt mindre skickliga webbutvecklare. I dessa fall kan det bli svårt för appen att veta om något verkligen är reklam eller om det är tänkt så. En av fördelarna med AdBlock Plus är att alla har möjligheten att rapportera in reklam som tillägget missat. Allt detta samlas i stora listor som hjälper till att blockera reklam.

AbBlock Plus gör alltså två saker:

 1. Blockerar sådant den förstår är reklam
 2. Blockerar reklam som rapporterats in av användare över hela Internet

Dessa egenskaper bildar tillsammans ett starkt filter mot reklam. Själv ryser jag numera till när jag sätter mig vid en webbläsare utan AdBlock Plus, eller motsvarande funktion.

Andra fördelar med en adblocker, som AdBlock Plus, är att Internetupplevelsen snabbas upp och förenklas. Webbläsaren kommer inte längre att ladda ner stora banners och annonser och kan således snabbare visa hela sidan. Jag har installerat AdBlock Plus på min mammas dator. Hennes Internetupplevelse blir enklare och ”renare”. Inga fler konstiga rutor som poppar upp eller texter och bilder som blinkar och som inte har med innehållet att göra.

Jag har tagit lite före- och efterbilder för att visa på hur det kan se ut.

Före AdBlock Plus mot efter AdBlock Plus för relativt kända svenska nyhetssidor. (tyvärr måste ni trycka på bilderna för att kunna se alla annonser och jämföra…)

Fördelar

 • Du slipper bli distraherad och kan ägna din uppmärksamhet och tid på det du vill
 • Din Internetupplevelse snabbas upp
 • Gratis
 • Läser både av källkod och använder rapporteringar från användare
 • Enkelt, och anpassningsbart
 • Förenklar Internetupplevelsen

Nackdelar

 • Vissa sidor kan vara gjorda så att AdBlock Plus tror att något är reklam. Det går dock att stänga av AdBlock Plus för en given sida eller domän.
 • Egentligen inga…

Sammanfattat

AdBlock Plus hjälper dig blockera oönskad information på Internet, på ett enkelt, smidigt, snabbt och gratis sätt. För mig innebär det mindre frustration samtidigt som jag kan ägna mer tid åt att titta och läsa om det jag vill. Jag rekommenderar alla AdBlock Plus eller motsvarande tjänster. Jag vill till och med gå så långt att att påstå att AdBlock Plus förenklar Internet för det dyker inte upp konstiga rutor och blinkande text och bilder, som inte har med ändamålet att göra.

Annons:

En tanke om “Säg NIX till reklam på Internet

 1. Hasse Bäckdahl säger:

  Hej ,tack för din intressanta artikel ang AD block.
  jag har installerat den på min dator och är supernöjd, kan nämna att jag har crome som vebbläsare.

  Hasse.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>