Så håller du smittan borta

Ingen har något att vinna på att vara sjuk, och har du som jag burit på en förkylning som aldrig tyckts velat släppa så gör du nästan allt för att slippa en sådan omgång igen. För att hålla dig själv och din omgivning friska i knoppen och kroppen så ofta som möjligt bör du ha lite koll på hur du kan ducka för smittspridningen.

Jag ser det som att hålla oss friska är till största delen vårt eget ansvar och under vår egen kontroll, istället för att se mig själv som en vandrande konsekvens av min omgivning. Jag fångade upp några enkla tips att ha i åtanke när du eller någon nära kärvar ihop i en lättare förkylning eller liknande.

1. Tvätta händerna med tvål och vatten

Javisst, 1:an är självklar men ändå så struntar flera av oss att göra det ordentligt. Se till att tvätta händerna och använd rikligt med tvål och vatten. Varför inte ha det som rutin att göra varje morgon när du anländer till kontoret efter att ha samlat på sig diverse potentiella virus och bakterier i kollektivtrafiken?

2. Hosta i armvecket och inte i handen

Flera av oss har med sig från barnsben att hålla för munnen när vi hostar. Men undvik att hosta i handen, använd armvecket istället så blir det tätare och trevligare och du slipper utsätta dina handskakande händer för smittsamt slem.

3. God ventilation

Se över ventilationen och påminn din arbetsgivare om ventilationen på arbetsplatsen. Frisk luft i lungorna varje dag ger dig några extra vingtag.

4. Undvik att skaka hand och kramas

Är smittan på väg eller du misstänker att den brutit ut redan, då är det dags att undvika handskakningar och kramar. Använd kroppsspråket mer för hälsningar och för att visa förståelse.

5. Stanna hemma om du är sjuk

Undvik att gå till jobbet när du är sjuk. Om du är magsjuk så behöver du vara frisk (symptomfri) i 48 timmar innan du går tillbaka till jobbet igen. Har du en sprängande huvudvärk så har vi flera tips på hur du kan hantera den.

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>