Recension – Automatisera din Android med Llama

Har du en Android-telefon? Vill du förenkla din vardag? Då kan Llama hjälpa dig.

Jasså? Kanske du svarar… Jajomen. Llama känner av var du befinner dig och ger dig möjligheten att bestämma vilka inställningar som automatiskt ska aktiveras för olika platser och omständigheter.

På så sätt kan din telefon sättas till ljudlös efter 23:00, till exempel. Eller så kan Business time aktiveras om Johannes ringer. Möjligheterna är många fler så läs vidare om du vill förenkla din vardag.

Platser (Areas)

Ofta är det första du gör i Llama är att definiera platser, vanligast hemma och jobbet. Detta kan du göra på olika sätt, till exempel med hjälp av GPS, Wifi eller genom att träna Llama så att den känner igen mobilstationer, där det senaste är snällast mot batterierna. Du säger till Llama hur länge du befinner dig på en given plats och under tiden du rör på dig så får den kontakt med olika mobilstationer och definierar på så sätt platsen du befinner dig på.

På detta sätt vet Llama om när du är på en given plats, alternativt när du inte är på en av dessa platser.

Händelser och Profiler (Events och Profiles)

Med dina platser definierade så säger du till Llama vad som ska hända på dessa platser och under vilka förhållanden. Här är möjligheterna nästan oändliga och det är främst din egen fantasi och kreativitet som sätter begränsningarna.

Det finns inget som säger att du måste ha angett en plats, en tidpunkt eller när en viss kontakt ringer, det kan vara andra omständigheter som aktiverar speciella inställningar.

Själv låter jag, bland annat, Llama aktivera Wifi när jag kommer hem eller till jobbet. När jag lämnar platserna så avaktiveras Wifi och jag spar ström. Det går även att ställa in så att Llama aktiverar flygplansläge när man är några tusen meter över marken, om någon skulle vilja vara på den säkra sidan…

Alternativ

Det finns alternativ till Llama med mer eller mindre samma funktionalitet. Två alternativ är:

  • Tasker, troligen den mest avancerade och kompetenta appen. Jag skrev ovan att möjligheterna nästan är oändliga med Llama. Med Tasker är de oändliga. Detta gör dock Tasker svårare att överblicka med en mycket högre inlärningskurva. Tasker kostar dessutom 39,99 kr i skrivande stund.
  • Locale, är nästan ett mellanting mellan Llama och Tasker gällande möjligheterna till olika händelser/inställningar. Den stora skillnaden mot Tasker är dock att Locale är plug-in-baserat. Du bygger helt enkelt på funktionaliteten med olika plug-in, som ofta själva kostar en slant. Locale kostar 29,99 kr.

Sammanfattning

Funktionaliteten appar som Llama, Tasker och Locale tillför en Android-telefon är fantastiska. Främst av allt känslan att slippa tänka på att genomföra vissa rutin-inställningar och låta en app göra det åt en är mycket välkommet.

Vilken app du väljer är smaksak som dock medför vissa för- och nackdelar.

Nackdelar med Llama

  • Inte lika avancerat som alternativen
  • Lokaliseringsfunktionerna lite osäkra ibland

Fördelar med Llama

  • Gratis
  • Relativt låg inlärningskurva
Annons:

En tanke om “Recension – Automatisera din Android med Llama

Kommentarsfunktionen är avstängd.