Därför ska du bara använda tandtråd på en tand

Detta är ett gästinlägg skrivet av Daniel Sjöstedt. Daniel är mental tränare och jobbar framför allt med motivation, vanor och enkelhet. Han driver monkeymindset.se som samlar artiklar och ger ut ett nyhetsbrev inom dessa ämnen.

Om du vill införa en ny vana, vilken vana som helst, har du störst chans att lyckas om du börjar med att göra så lite att du inte kan misslyckas. 

Om du till exempel vill skapa vanan att använda tandtråd, börja då med att bara använda tandtråd på en enda tand. Nöj dig med en tand tills vanan av att använda tandtråd har satt sig. Öka sedan långsamt.

Den här idén kommer från BJ Fogg som forskar på Stanford i USA i just ämnet vanor.

För det är inte själva handlingen som är det svåra. Alla kan dra en tråd mellan tänderna. Det svåra är att ge utrymme för ditt nya beteende att skapas. 

Enkelt uttryckt handlar det om osynliga blockeringar. Någonting hindrar dig i just den stunden det ska göras. Det känns ”för jobbigt”. Så du skjuter upp det. Genom att börja med att göra vanan så enkel som möjligt, så enkel att det inte går att misslyckas, ger du dig själv bästa möjliga förutsättningar att lyckas.

Om du dessutom knyter vanan till en handling (se artikeln ”4 tips för att bygga en ny vana”) ökar dina chanser ännu mer. I fallet med tandtråd är tandborstning en perfekt handling att knyta din nya vana till. 

Så börja redan idag: Efter kvällens tandborstning använder du tandtråd på en tand. När tandtråd blir en automatisk del av din tandborstningsrutin kommer resten att sköta sig själv. Snart använder du tandtråd på alla tänder. Lycka till!

Läs mer av BJ Fogg på tinyhabits.com. Där erbjuder han en gratis vanekurs som rekommenderas varmt.

Annons:

En tanke om “Därför ska du bara använda tandtråd på en tand

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>