Öka produktivteten med mikropauser

Flera tekniker att vara produktiv på jobbet visar på hur viktigt det är med pauser. Som till exempel Pomodoro-tekniken som vi skrivit om i tidigare poster. Egentligen behövs ju inte forskning för att förstå att du behöver pauser lite då och då under arbetsdagen för att hålla fokus uppe. I en podcast från Harvard Business Review kastas det mer ljus på vikten av mikropauser under arbetsdagen för att ge bränsle åt din produktivitet.

Det generella synen på mikropauser på jobbet är som rubriken på inlägget föranleder, bra för din produktivitet. Dock med fördel förstås att mikropausen tas vid rätt tillfälle, till exempel när det är dags att byta uppgift eller det på något annat sätt blir en naturlig brytpunkt i det du håller på med för stunden.

En avgörande punkt i forskningen är också vad du tänker göra under mikropausen. Aktiviteter under mikropausen kopplade till jobbet bidrar till att höja din energinivå och bör därför prioriteras framför tankar kring något på hemmafronten. Ett tips från mig personligen är att ta en promenad tillsammans med en kollega och diskutera något intressant för arbetsmiljön på jobbet, det finns alltid något som kan stimulera arbetsklimatet som ännu inte är genomfört eller påtänkt.

Forskningen bakom pekar på att man under arbetstiden från morgon till eftermiddag hela tiden ska vara mentalt inställd på arbetet och jobbrelaterade saker. Så att när du sedan slutat och kommit hem, kan fokusera helt mentalt avslappnat på att vara just hemma. En mental kom-ihåg: ”När du är på jobbet, är du på jobbet. När du är hemma, är du hemma”.

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>