Konsten att lura sin egen koncentration

Jag har en begränsad koncentrationsförmåga. Särskilt när det kommer till skrivande brukar jag tappa inspiration och intresse efter två meningar. Typ nu alltså.

Men härom veckan upptäckte jag en metod som gjorde att jag kunde utnyttja min bristande koncentrationsförmåga för att jobba effektivt.

Jag hade jättemycket att göra. Framförallt skrivjobb. Jag skulle skriva en debattartikel, en arbetsordning för en styrelse jag sitter i och ett inlägg till den här bloggen.

Debattartikeln växte långsamt fram, men avbröts av planlöst surfande på aftonbladet.se. Om skrivprocessen skulle få avbrytas varannan mening skulle artikeln aldrig bli klar. Och jag skulle hinna bli kickad ur styrelsen innan jag ens börjat på arbetsordningen.

Så jag gav mig själv ett enkelt förhållningssätt. Jag skulle byta uppgift så fort jag tröttnade. Istället för att strosa in på twitter när inspirationen till debattartikeln tröt, bytte jag dokument och började skriva på arbetsordningen.

Och när jag kört fast där gick jag vidare till blogginlägget. Och när idétorkan gjorde sig påmind där fortsatte jag på debattartikeln.

Så istället för att kanske hinna skriva klart en av texterna hann jag färdigt alla. Och aftonbladet.se klarade sig utan mig.

Metoden är verkligen inte i linje med GTD-filosofin, där man snarare ska koncentrera sig på en grej i taget. Men metoden funkade på mig, så då kanske den funkar för dig?

Annons: