Få din inkorg automatiskt prioriterad med Gmail

Om du får stora mängder e-post kan det kanske ibland kännas överväldigande att ta sig an inkorgen, i synnerhet om du har siktet inställt på Inbox Zero. Gmails funktion Prioriterad inkorg försöker automatiskt identifiera dina viktiga mail och markera dessa så att de skiljs från de mindre viktiga. Precis som med oss människor behöver funktionen lite tid på sig för att bli riktigt bra och ger du den en knuff i rätt riktning går det snabbare.

Hur lyckas då Google klura ut vilka e-post som är viktiga för just dig? Jo, bland annat registrerar de vem eller vilka du oftast får e-post från och chattar med samt vilka meddelanden du oftast svarar på. Raderar du meddelanden utan att läsa dem vet funktionen om att detta inte var viktigt. När du aktiverat Prioriterad inkorg (under inställningar) visas dina meddelanden i tre grupper:

  • Viktigt och olästa
  • Stjärnmärkta
  • Allt annat

Du kan hjälpa Gmail att bli bättre genom att justera felaktigheter, tex. om ett e-postmeddelande markerats som viktigt trots att det inte är det, eller tvärtom. Markera det aktuella meddelandet och klicka på knappen markera som viktig (gul pil alternativt använd rullisten bredvid menyerna ”Flytta till” och ”Etiketter”). Ju fler du justerar desto bättre blir Gmail på att prioritera din inkorg. Det går även att korrigera vanliga fel med filter, mer om det tar vi en annan gång.

Under inställningar går det att lägga till extra alternativ (Inställningar/Inkorgen/Inkorgsavsnitt). Jag har tex lagt till ”Viktigt” mellan Stjärnmärkta och Allt annat, för att behålla de viktiga meddelandena separerade även efter att jag läst dem. Om du vill få reda på varför ett meddelande blivit prioriterad kan du föra musen över den gula pilen så kommer det upp en förklaring. Det kan exempelvis bero på vem som skickat det eller på vilka ord som meddelandet innehåller.

Största vinningen gör du som även använder Gmail i jobbet, då åtminstone jag hanterar betydligt fler e-postmeddelanden där, men även privat tycker jag att det är en tacksam automatisk struktur på min inkorg.

Se gärna Googles film om denna funktion:

Annons:

5 tankar om “Få din inkorg automatiskt prioriterad med Gmail

    • Kajsa Björn säger:

      Nej, det har jag inte testat, men eftersom jag gillade din beskrivning av det måste jag nog prova (= Tack för tipset!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>