Få böckerna att fastna

I min jakt efter sköna tips om Omnifocus hittade jag ett smart sätt att få böcker man läser att fastna i medvetandet. Det är Asian efficiency som visar hur du i Omnifocus kan rigga ett system som hjälper dig få mer ut av ditt läsande. Men du måste inte använda Omnifocus för att det ska funka. Men du behöver något slags att-göra-system.

Det första steget är att skriva en att läsa-lista. Varje bok du vill läsa blir ett projekt med första uppgiften ”Köp/låna [bokens titel]”. När det är dags att sig an boken gör du projektet aktivt. 

Nästa steg är att läsa boken, och det är ju inga konstigheter med det. Ha en uppgift som heter ”Läs [bokens titel]” så  finns den på din radar när du ska läsa den och du får den sköna känslan av att bocka av uppgiften när du läst klart.

Nästa uppgift i projektet är att sammanfatta boken med en mindmap eller liknande. Vill du mer systematiskt skaffa dig en översikt om bokens innehåll medan du läser kan du använda dig av en FBO som vi tipsat om tidigare.

Så, när du har läst boken och är uppfylld av nya tänkbar och kunskap. Hur göra nu för att det här inte ska sjunka ner i glömskans gödselbrunn?

Implementera boken. Är det något aktiv handling eller projekt som boken inspirerat till? Då kan det vara idé att planera ett sådant projekt eller skriva upp nästa uppgift på rätt lista i rätt kontext.

Återkom till boken. Organisera så att du får en påminnelse att plocka fram din sammanfattning av boken efter tre dagar, tre veckor, tre månader, ett år, två år, tre år samt fem år. Genom att du återkommer till boken lite då och då sjunker inte inspirationen undan och du får lättare att implementera det du lärt dig. Men du får också chansen att ompröva det du lärt dig i de nya situationer och lägen som dyker upp under åren.

Sammanfattningsvis ser projektet ut så här i Omnifocus. (Jag fyller i påminnelserna om att återkomma till boken med hjälp av kortkommandona 3d, 3w, 3m, 1y, 2y, 3y, 4y och 5y)

Annons:

2 tankar om “Få böckerna att fastna

  1. Robert Hansson säger:

    Detta var ju en revolutionerande utmaning mot föreställningen att läsning på fritiden är en verksamhet som styrs av lust och intresse.

  2. Riktigt bra tips! Detta ska jag försöka köra på.

    Fast fuskar du inte när du skriver start date 3m men inget due date ;)

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>