Digitalisera papper med Evernote Scannable

Företaget Evernote gör inte bara anteckningsprogrammet med samma namn, utan även andra mer eller mindre smarta appar och lösningar som försöker göra livet lättare för dig med avseende på papperslöshet och informationsinsamlande. Senast ut är Scannable – en app till iOS (iPad och iPhone) som hjälper dig att digitalisera dina papper. 

Processen är enkel. Lägg det du vill digitalisera på en färgavvikande bakgrund, starta Scannable och rikta kameran så att appen ser hela dokumentet/notislappen/kvittot/visitkortet.

Den kommer att försöka hitta vad den ska spara ned och när den är nöjd tar den automatiskt ett foto. Fotot kontrastjusteras och mättas av för att ta bort oönskade färgtoner och läggs därefter i en remsa längst ned på skärmen. Efterföljande skanningar läggs till efter denna, och du kan enkelt dra bort de resultat du inte vill behålla från remsan.

När du är klar med alla dina visitkort, dokument eller vad du nu behöver scanna kan du därefter enkelt ladda upp den resulterande PDFen till Evernote, skicka via mail eller lägga till bilderna i iOS bildbibliotek. Visitkort kan genom textigenkänning automatiskt integreras mot LinkedIn, men det är en tjänst jag inte har prövat och därför har svårt att uttala mig om. Det samma gäller integrationen mot ScanSnap-skanners.

Över lag fungerar Scannable väldigt bra. Den är duktig på att hitta dokumenten, så länge de ligger på underlag som skiljer sig från vad du försöker skanna. De enda gånger jag sett att den haft problem med detta är A4 som varit vikta och där det omkringliggande ljuset gjort att en skuggrand bildats och Scannable därför trott att det bara var övre eller undre delen av pappret som existerade. Har du riktigt svåra saker kan du alltid växla till det manuella läget och själv definiera det område som är intressant för dig att avbilda.

Största problemet jag haft med Scannable har varit att den varit för ivrig på att skanna saker. Det är inte alltid den låtit min iPad få ordentligt fokus på dokumenten innan den skjutit en bild. Ibland har den spontant skannat saker som inte alls är papper, exempelvis när jag riktat den åt andra håll under tiden jag bytt dokument för skanning.

Hellre för mycket än för lite dock, och gränssnittet gör det lätt att ta bort överflödiga bilder. Det saktar dock upp processen något – både för att jag behövt rensa bort bilder men också för att det på min inte helt splitternya iPad tar någon sekund för efterbehandlingen att göras på varje bild, oavsett om det var en önskad eller ej.

Trots detta är Scannable det bästa utförandet av konceptet skanner-genom-mobilkamera jag hittills sett och jag väntar på att appen ska komma även till Android så att jag kan använda den mer frekvent i vardagen.

Annons:

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>