Checklistor – bortglömt men kraftfullt!

Innan en pilot får lyfta från Arlanda så har en serie checklistor avverkats, allt för att säkerställa att inga olyckor skall kunna ske. Checklistor har funnits med länge i olika sammanhang men har du någonsin funderat på hur denna gamla dammiga idé skulle kunna lyfta dig i vardagen?

Grundtanken med checklistor är att du skall slippa hålla allting i huvudet och därmed riskera att missa något moment. Checklistor låter som någonting gammalmodigt som tillhör en svunnen tid då allting hanterades på papper istället för på en datorskärm.

Fel!

Checklistor är fortfarande ett väldigt kraftfullt men tyvärr ett ganska bortglömt sätt att hantera vardagliga rutiner på. Dagens checklista behöver inte vara ett A4-papper med rutor som skall bockas i med kulspetspenna och användningsområdet sträcker sig längre än checklistan över semesterpackningen. Mina checklistor är digitala listor med uppgifter och används för återkommande rutiner. Om jag exempelvis får en ny kund så kopierar jag in ”ny kund”-checklistan rakt in i min att göra-lista där även mina övriga uppgifter finns samlade, sedan är det bara att beta av uppgifterna.

Jag jobbar mycket med försäljning och här kommer några av de checklistor som jag använder i min vardag:

 • Ny kund
  Signera avtal, gå igenom jobbet med projektledaren, följ upp med kund efter en vecka, skriv pressrelease m.m.
 • Ny medarbetare
  Signera avtal, beställ visitkort, skapa e-postadress, ordna nycklar m.m.
 • Veckogenomgång i slutet av arbetsveckan
  Töm arbetsväskan, töm pappersinboxen, töm alla mail-inboxar, rensa datorns skrivbord, töm skrivbordet m.m.

Japp, detta ämne känns riktigt gammalt och dammigt. Men om du verkligen tänker efter: finns det någonting i din vardag som du skulle kunna omvandla till en checklista och därmed få lite mer sinnesro? Veckostädningen hemma? Packningen när du ska åka på semester?

Berätta gärna hur du använder checklistor i kommentarsfältet nedan.

Annons:

5 tankar om “Checklistor – bortglömt men kraftfullt!

 1. Skönt att höra att det är fler än jag som använder checklistor, jag använder dem också flitigt. Använder en gammal app i mobilen som heter Checklist wrangler. Inte vrålsnygg, men funkis. Man kan skapa mallar att återanvända och det finns indikator på hur stor del man gjort hittills etc. Gillar att det går in i din vanliga todolist, det skulle jag vilja ha!

  • Andreas Piirimets säger:

   Jag har programmerat en helt egen lösning, med ett klick så läggs alla aktiviteter i vald checklista automatiskt till mitt todo-system (Toodledo). Sedan hanterar jag det likadant som övriga aktiviteter på todo-listan. Tyvärr är det ett väldigt egenkomponerat och specifikt system så jag har svårt att dela med mig av den lösningen.

   Men annars fungerar exempelvis Excel utmärkt. Skriv en checklista, öppna filen när det är dags att arbeta med den och sätt ett kryss på varje rad för varje aktivitet som utförs. Alternativt klipp och klistra hela listan varje gång det skall användas till det todo-system som du använder. Det behöver ju trots allt inte vara så ”fancy” för att bli effektivt.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>