3 steg till effektivare packning

Dags för långweekend eller resa ut till landet och hela hallen är fylld av grejer som ska med. Resväskor, barnvagnar, ryggsäckar och skor. Vanliga tankar att fråga sig i det läget är kanske ”hur ska allt detta få plats i bilen?” och ”var har jag lagt vad?”. Här kommer tre tips på hur du lättare får kontroll över dina saker, och i bästa fall kan se ut genom backspegeln när allt väl har stuvats in i bilen.

1. Packa i IKEA-påsar

Redan tidigare kom IKEA-påsarna till fantastisk användning vid packning, flytt och tvätt. Ännu fler användningsområden har tillkommit nu när det finns en mindre variant av den välkända blå påsen. I vår familj tar vi en påse var till mamma, pappa och barn och när allt väl ska stuvas in i bilen är påsarna flexibla, mjuka och lätta att knöla in där det finns plats. De ger också möjlighet till enkel överblick väl på plats, då du ska leta fram favorittröjan eller tjocksockarna. Påsarna kostar 4 kr/st.

2. Packa i packpåsar

Ännu bättre är om du redan innan du stoppade ner kläderna i IKEA-påsen packade dem i packpåsar. De påsar vi använder finns i 6-pack på Stadium och håller mycket länge. Mina har följt med på såväl sol- och badsemestrar och weekendresor som fjällvandringar och världsomseglingar. Det går dessutom att färgkoordinera så att du har underkläder i en påse och t-shirts i en annan. Eller att du har alla dina saker i mörka färger och din medresenär använder de ljusa. Extra bonus är de tillfällen du står där framför bagageluckan på bilen och ska stuva in den sista IKEA-påsen och den inte verkar få plats. Då är det bara att plocka ut packpåsarna och stuva dem här och där, för små påsar tenderar alltid att få rum, åtminstone om du börjat med de stora. Påsarna kostar 99 kr/6-pack.

3. Rulla kläderna

För att få plats med så mycket kläder som möjligt och på samma gång hålla dem relativt skrynkelfria är ett bra tips att rulla kläderna. Rullade kläder kan även med fördel stuvas ned i skor eller annat utrymme som man ändå ska ha med sig. Rullade kläder som är packade i packpåsar och därefter nedstuvade i en IKEA-säck är förstås det bästa.

Du kan använda alla tre tipsen samtidigt, eller välja ut något av dem var för sig. Jag kör oftast 1 och 2, men optimerar med 3 vid känsliga kläder eller extra plastbrist. Till exempel så passar IKEA-påsar bättre om du har egen bil än om du flyger eller åker tåg, men packpåsarna kan du använda även i resväskan för bättre ordning. Eller så kan du skippa packpåsarna och slänga ner alla kläder direkt i IKEA-påsen.

Nackdelen kan vara att det tenderar att se lite fult och billigt ut, men å andra sidan kan du ju skippa den fullständiga varianten för affärsresan.

Annons:

3 tankar om “3 steg till effektivare packning

 1. Det finns även ett väldigt bra tips från militären när det gäller jackor/byxor. Om man seglar eller åker skidor är det guld värt.

  Jacka: Lägg den på rygg, vik in ärmar och bål något (samma bredd som kapuschong). Rulla och stoppa in i sig själv i kapuschongen och dra åt.

  Byxor: Vik på mitten. Vik ut ett ben 90°. Rulla. Dra ned och vräng halva benet (90° benet) runt resterande rulle.
  Maila om du får problem ;)

  Tack Kajsa, detsamma!

 2. Kanon Kajsa! Jag brukar ta fram min låda med gummiband och sätta runt det jag rullar.
  Fungerar även utmärkt på sänglakan när man vill ha dem synliga och lättåtkomliga i skåpet.
  Tack! =)

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>