Att äta och dricka vid skrivbordet för att maximera produktiviteten

Det börjar närma sig lunch eller tänkt hemgång och sockernivån är som bortblåst. Siffrorna och bokstäverna på skärmen dansar ikapp och din blick ser lika suddigt som din hjärna känns. Vad göra?

Här kommer några tips på vad du kan äta och dricka för att maximera produktiviteten.

Det finns en rad födoämnen som visat sig förbättra vår hjärnfunktion, skydda oss från åldersrelaterad kognitiv försämring och skärpa ens fokus. Några av dem kan alltså göra oss mer vardagseffektiva. Nedan nämner vi fyra favoriter och listar även topp 12 hjärnfödoämnen för att ytterligare kunna producera som bäst.

Mörk choklad

När du tar en bit mörk choklad (så länge du inte överkonsumerar) producerar en sammansättning i kakaon ett ökat blodflöde till hjärnan vilket gör dig mer alert och mer benägen att besegra svåra uppgifter. Försök dock att hålla dig över 80 % för maximal inverkan.

Citrusfrukter

Bara att känna doften av citrus kan stimulera vakenhet och den glada orangea färgen på skrivbordet kan också dra sitt strå till stacken. Ät en mandarin (lättare att skala och mindre kladdigt på tangenterna än en apelsin) och du får dessutom en extra skjuts av C-vitamin. De är dessutom absolut godast i tiden runt jul, så passa på.

Vatten

I princip alla system i kroppen, inte minst hjärnan, lider om vi får för lite vätska. Forskning visar att vätskebrist försämrar såväl ditt fokus som ditt korttidsminne.

Kaffe (eller te)

Förutom att du får ett avbrott i en kort promenad till kaffeautomaten med jämna mellanrum så bidrar koffein märkbart till vakenhet och energi. Det ökar också kognitiv förmåga, koncentration och fokus. En tydlig genväg till högre produktivitet.

Utöver de fyra ovan kommer här en lista på ytterligare åtta superfödoämnen för att öka din kognitiva funktion, även om alla inte passar vid skrivbordet:

 1. Valnötter – Proppfulla av hjärtvänliga och antiinflammatoriska näringsämnen. Bidrar till att främja blodflödet, vilket möjliggör effektiv syreleverans till hjärnan.
 2. Olivolja – Olivolja är fullt av enkelomättade fetter vilka sägs bromsa hjärnans åldrande.
 3. Bär – Bär kan bidra till en långsammare mental nedgång inom områden som minne och fokus.
 4. Sardiner – Fet fisk är rikt på Omega 3 kopplas till bättre fokus och minne samt lägre risk för demens.
 5. Koffein – Utöver det vi skrev ovan kan koffein även avhjälpa depression hos kvinnor.
 6. Spenat – Skyddar mot kognitiv nedgång.
 7. Mörk choklad – Rik på antioxidanter och hälsosamt för såväl kropp som själ.
 8. Avokado – Likt olivolja är avokado rikt på enkelomättade fetter vilket är bra för kärl och blodflöde.
 9. Vatten – Se ovan.
 10. Vetegroddar – Innehåller mycket kolin vilket påverkar kroppens produktion av en substans som ökar minne. Ägg är också rikt på kolin.
 11. Betor – Rikt på nitrat som förbättrar blodflödet till hjärnan.
 12. Vitlök – Kan avhjälpa vissa former av hjärncancer samt är bra mot infektioner.

Tre saker att undvika:

 • Socker, i form av läsk eller godis, kan få dig att känna dig förvirrad, svag eller nervös så fort glukoset i hjärnan sjunker.
 • Tung kaloririk mat gör dig sömnig och långsam.
 • Att äta för lite gör att du bearbetar information långsammare, försämrar reaktionstiden och försvårar förmågan att minnas sekvenser

Vad får dig att snabbt öka din produktivitet?

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>