5 sätt att få boken läst

Har du som jag, en stor hög böcker på nattduksbordet som du bara väntar på att läsa? Allla böcker i högen är köpta i något slags dimmigt rus av ”Åh, den här boken vill jag verkligen läsa”. Men ett halvår efter köpet ligger de kvar i högen, väntandes på att du ska läsa klart boken du för tillfället läser.

Hur intressant en bok än är upplever jag att det är svårt att få någon läsning gjord. Så jag har skrapat ihop 5 tips/knep som hjälper mig komma igenom boken. 

 1. Ha alltid en bok med dig. Bussen, väntrummet, skidliften, drive-in-restaurangen. Det uppstår alltid små klickar av tid som du kan utnyttja till att försjunka lite i litteratur.  För att kunna utnyttja dem måste du ha boken du läser med dig, typ jämt.
 2. Använd pomodoroteknikenIbland vill jag göra ett riktigt ”hugg” i en bok, och känna att jag kommer någonstans. Då är pomodorotekniken en bra metod. Jag läser 25 minuter och pausar i 5. Lagom för att reflektera över det man läst.
 3. Ha en lista på böcker du läst. Framsteg föder framsteg. Att föra dagbok över det du läser eller bara ha en lista över de böcker du läst konkretiserar din frammarsch i bokvärlden och inspirerar till mer läsning.
 4. Ha en lista på böcker du vill läsa. Högen på mitt nattduksbord är en anledning för mig att läsa boken jag för tillfället läser. Jag ser fram emot alla titlar som ligger i högen och när högen är tom har jag en lista på böcker att köpa och fylla på den med.
 5. Det är OK att ”hoppa av en bok”. En väldigt klok lärare jag hade sade ”Ge en bok 50 sidor”. Gillade man inte boken efter 50 sidor var det helt ok att sluta läsa, men man skulle ge den i alla fall 50 sidor. Livet är för kort för att läsa böcker man inte gillar. (Därför har jag läst de 50 första sidorna av ”Sagan om ringen”. Två gånger…)

Hur motiverar du dig att läsa? Har du några böcker som borde ligga på mitt nattduksbord? Tipsa gärna i kommentarsfältet!

Annons:

6 tankar om “5 sätt att få boken läst

 1. Glömde säga att Nora Roberts är duktig på att skriva bra spänningsromaner. Jag har alltid haft svårt att lägga ifrån mig de böckerna, och hon vågar blanda ner lite humor, hon också.

  Här är hennes lista:

  ”Jagad av lögnen”
  ”Begravt i glömska”
  ”Mördande hetta”
  ”Livsfarlig utsikt”
  ”Förföljd av det förflutna”

  ”Gökens rop” och ”Silkesmasken” av Robert Galbraith (Egentligen är det J.K. Rowling som har skrivit böckerna, fast med ett annat namn. Det är hon som har skrivit böckerna om Harry Potter.)

  Sherlock Holmes-böckerna är också bra.

 2. Jag kan varmt rekommendera Ninni Schulmans böcker. Hon skriver alltid en bra deckare som är svår att lägga ifrån sig. Camilla Läckberg är också en bra deckarförfattare! Mitt i allvaret rör hon ner en portion humor så man får skratta.

  Det var mina bästa tips!

 3. Jag gav upp att läsa Sara Lidmans Jernbaneepos för att jag aldrig kom in i dem. Det tog dock en lång stund innan jag ”vågade” hoppa av de böckerna eftersom jag ansåg att det var böcker man både borde ha läst och borde tycka om.
  Minns att jag tänkte att man borde ha en gräns på hur många sidor man måste ge en bok chansen innan man ger upp men att den gränsen borde vara en andel av bokens totala längd. En sjättedel kanske? Eftersom jag inte minns så har jag nog inte praktiserat det efter det…

  Hur som helst – att det är tillåtet att vara en ”quitter” när det gäller bokläsning är nog det viktigaste för mig!

 4. Äsch. Sagan om ringen måste man ge minst 80 sidor ju!! Sedan är det värt det. Om du inte orkar med det kan du ju alltid börja läsa boken på något lämpligt ställe mellan sidan 80-100, du vet ju vad som händer innan ändå om du sett filmen.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>