Hur rutiner skapar utrymme för riktiga tankar

Äter jag pinnglass så äter jag Nogger. Jag tränar varje måndag och efter träningen blir det äggmacka. Pizza äter jag på söndagar. Hundpromenad – dusch – tandborstning – påklädning – frukost på tåget, så ser varje vardagsmorgon ut. Varje vardagsmorgon.

Jag älskar rutiner och regler. För de gör att jag kan använda min tid till att tänka på andra, förhoppningsvis viktigare saker. Eftersom jag inte behöver fundera på vad jag ska äta eller göra vid vissa tidpunkter frigör jag hjärnkapacitet och undviker beslutsångest in i det längsta.

Och jag är inte ensam om att gilla att förenkla vardagliga beslut. Jag vill inte göra några jämförelser i övrigt men president Obama har outsourcat beslut vad gäller klädel och mat och Steve Jobs behövde aldrig fundera på vad han skulle ha på sig. Det var svart tröja och jeans. Punkt.

”Men blir det inte väldigt tråkigt och förutsägbart med alla rutiner och regler?” hör jag dig invända. Förvisso kan det bli det, men man är ju inte sämre än att man kan ändra sig och frångå rutinen. Men gör jag det är det genom ett mycket medvetet val. Orkar jag inte göra ett medvetet val har jag alltid mitt förutbestämda standardbeslut att falla tillbaka på.

Nu är jag nyfiken, vad har du förutbestämt och skapat rutiner och regler för? Vad finns det mer för områden att standardisera och automatisera för att frigöra tanken ännu mer? Tipsa mig gärna i kommentarsfältet!

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>