Underlätta vagnspromenaden med ramp

Underlätta vagnspromenadenOm du, precis som jag, inte bara är småbarnsförälder utan också bor i ett hus eller en lägenhet där man måste gå upp för en trappa för att komma in, kan detta vara en ganska enkel åtgärd för att underlätta vardagen: bygga en vagnsramp.

När vi först flyttade in kånkade jag vagnen upp och ned för trappan i risk att både förstöra ryggen och väcka den lille. När han sedan ökade i vikt i takt med att jag började undvika att ta med vagnen ut tänkte jag att det borde finnas en enkel lösning. Resultatet blev en enkel vagnsramp som inte tar för mycket plats, inte förstör trappan så mycket tills om/när man vill ta bort den samt förstås underlättar vagnspromenaderna avsevärt.

Hur gick jag då tillväga? Jo, utrustad med en klurig och hjälpsam pappa och en idé om hur jag ville ha det drog vi till bygghandeln och inhandlade utomhusskruv, fyra tryckimpregnerade brädor (jag har två trappor till min dörr) samt en såg för sammanlagt runt 300 kronor. Om man har skralt i kassan eller ont om förrådsutrymme kan man också mäta och klura klart allt innan besöket till bygghandeln och låna deras såg, så slipper man den kostnaden och tingesten i garderoben.

Längden mätte vi från toppen av trappan till ungefär en decimeter ovanför marken/verandagolvet, bredden tog vi mått centrum-centrum på vagnshjulen. Vi ville också att rampen skulle ligga så nära räcket som möjligt, dels för att kunna stödja sig när det är tungt eller halt och dels för att möjliggöra att gå bredvid rampen då man är utan vagn. För att fästa brädorna satte vi två skruvar upptill och två nedtill, och fäste dem i trappans lodräta del för så liten åverkan som möjligt.

Enkel skiss på trappan

Det var egentligen väldigt enkelt, det enda som krävde lite precision eller erfarenhet (alternativt tålamod) var att såga till vinklarna upptill på brädan, så att den både gick jämns med trappans lodräta och vågräta sida.

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>