Sälj din skit och få utrymme för det som gör dig lycklig

Det pratas mycket om att multitasking inte är ett optimalt sätt att arbeta på, men hur ofta tittar vi utöver att-göra-listor och kopplar det till vårt privatliv eller helheten i vårt liv? Hur påverkas vår hälsa, välmående och frihet av att göra allt samtidigt med extra allt?

Vi minskade multitaskandet genom att sälja vår skit och få utrymme för det som gör oss lyckliga.

Bakgrund

2012 tog både jag och min man kliv i karriären, fick barn, utökade en hobby och flyttade till en stor husliknande lägenhet, allt samtidigt. Vi är sådana som tycker det är ganska kul att ha många projekt igång och att det händer saker. Vi är dessutom rätt bra på att lösa eventuella hinder. Fantastiskt roligt – men optimalt? Med ett hus kommer ansvar, måsten och underhåll och vi var dessutom beroende av de andra bostadsinnehavarna och tyngda av föreningsansvar. 

1,5 år senare gick vi tvärtemot strömmen och bytte 152 kvm mot 59 kvm och det var ett mycket bra beslut. Jobben, barnet och hobbyn behöll vi dock. Tanken var att bo trångt och billigt i några år för att sedan kunna köpa det boende vi ville ha, utan beroende av andra. För varför måste vi göra allt samtidigt? Varför fokuserar vi så mycket på att göra allt så att vi inte hinner med att göra något? Vår plan var att flytta ifrån något som bara drog energi,  men följdeffekterna var de som kom att betyda mest. Att förenkla vardagen när vår son är liten. Att spara pengar till något mer långsiktigt och med högre kvalitet. Att eliminera måsten för att skapa tid för varandra och sådant vi ville göra.

Sälj din skit

Att minska 93 kvm och att som familj på tre flytta till en 2:a kan ses som en utmaning, men det finns otroligt mycket saker som de flesta inte behöver. Vi sålde på blocket, skänkte till de som ville ha och slängde på tippen. Lyckligtvis är vi inte så mycket av samlare och pryltokiga, men det blir ändå en del grejer att fylla ut i en 5:a. Vi har fortfarande kvar flyttlådor som vi inte nyttjat innehållet i sen flytten för över ett år sen,  vilket lutar åt att vi faktiskt inte behöver det. Det finns fortfarande saker att slänga.

Vinster

 • Mer tid.
  Egentid, familjetid, hobbytid, träningstid, arbetstid etc. Vi elimierade gräsklippning, snöskottning, bokföring, bostadsrättsföreningsproblem, underhåll av huset, minskade på städning, minskade energislukare m.m.
 • Mer flexibilitet.
  Vi kan vara spontana på ett helt annat sätt.
 • Mer pengar.
  Vi bor billigt och kan både spara till hus och unna oss resor och nöjen.
 • Mer glädje.
  Tid tillsammans är tid för glädje. Att kunna göra det man vill skapar glädje.

Förluster, eller nackdelar

 • Trångt.
  Det är ganska trångt och vi får stuva och planera smart.
 • Mindre gästvänligt.
  Oavsett om vi vill ha middagsgäster eller gäster som sover över så är det begränsade utrymmet en utmaning – dock inte ett problem. Ingen har klagat hittills.
 • Inte långsiktigt.
  I takt med att familjen växer blir det mer utmanande, t.ex. den dag sonen behöver en större säng. Vi skapar heller inte framtidsplaner eller vill investera i vårt nuvarande tillfälliga boende särskilt mycket.

Framtid

Ja, vi drömmer fortfarande om det där huset som vi äger själva, som har egen trädgård och som vi bestämmer över. Men det finns tid för det också. Och vad är livet utan drömmar?

Vad lägger du din tid på? Vad vill du ha mer av och vad kan du eliminera/minska? Kommentera gärna.

Se även TEDx-klippet med Adam Baker nedan om att sälja din skit och göra det du älskar. (i högerspalten på youtube finns många andra klipp på samma tema)

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>