Hur förklarar man för ett barn att man har gått in i väggen och är trött? Hur får man ett barn att förstå hur ett sår som sitter på insidan av kroppen känns? Camilla Gunnarsson och Ulrika Nilsson har hittat en ny intressant vinkel genom att skriva en barnbok om en mamma som flyger in i väggen.
Efter 15 år av rasande tempo gick jag själv in i väggen för två år sedan. Min upplevelse är att det är svårt att förklara för omgivningen hur det känns inombords. Allra svårast är det att förklara detta för sina egna barn. Pappa är alltid trött, pappa orkar aldrig göra det där roliga, pappa behöver sova mitt på dagen nu igen. Det är svårt att förklara för ett barn att det inte räcker med att sätta på ett plåster, blåsa lite på såret, torka bort tårarna och sedan gå vidare. Plåstret heter trots allt vila, tårarna torkas bäst med en kravlös miljö.
Jag älskar att läsa böcker för mina barn, därför tyckte jag det var extra kul att läsa Gunnarsson och Nilssons barnbok ”Superhjälte-mamman flyger in i väggen”. Den handlar kort och gott om Oskars mamma som kan allt, hinner allt och flyger jättefort in i väggen. Det är en klassisk barnbok med bilder och text men med ett pedagogiskt innehåll som inte handlar om att lära sig ord, färger eller månader. Det handlar om att lära sig hur utmattningssyndrom fungerar och om varför Oskars mamma blir så trött. Jag läste boken tillsammans med min son och det öppnade upp för bra diskussioner mellan oss och nya typer av frågeställningar.
Om du vill ha lite pedagogisk sommarläsning så kan jag varmt rekommendera boken! Du hittar den exempelvis hos Bokus eller Adlibris.