Optimera med multipla tvättkorgar

Normalt har alla en tvättkorg. Jag har 24 stycken.

Småbarnsföräldrar tvättar. Mängden tvätt har ökat markant sedan vi fick barn och eftersom det finns roligare saker i livet så gäller det att beta av tvätten så snabbt och effektivt som möjligt. De senaste två åren har jag därför använt mig av ett tvättkorgsystem som visat sig fungera väldigt bra och som jag gärna vill tipsa om.

Om du skall tvätta kläder så är du tvungen att genomföra följande moment:

 1. Plocka upp kläder (som av någon anledning alltid finns lite utspridda) och lägga dem i tvättkorgen
 2. Sortera tvätten efter färg och gradantal
 3. Stoppa in tvätten i tvättmaskinen
 4. Hänga upp den för torkning
 5. Vika tvätten och lägga in i garderoben

Jag tröttnade på steg 1 och 2 och köpte därför trådbackar från IKEA. Jag monterade upp 16 stycken på övervåningen och markerade upp dem för följande kombinationer av färger och grader:

 • 3x svart: 30°, 40°, 60°
 • 3x vit: 30°, 40°, 60°
 • 2x mörkblå/-grå: 30°, 40°
 • 2x ljusblå/-grå: 30°, 40°
 • 2x grön/brun: 30°, 40°
 • 2x gul/orange/rosa: 30°, 40°
 • 2x röd: 30°, 40°

Dessutom ordnade jag lådor i ett gammalt skåp i tvättstugan på nedervåningen så att jag fick in nästan samma uppsättning där, bara något färre antal lådor. Oavsett var jag befinner mig i huset har jag därmed några snabba steg till en tvättkorg där jag kan placera smutstvätt. På detta sätt slipper jag de tråkigaste momenten: att plocka och sortera.

När jag ser att en trådback är full så skickar jag in dess innehåll i maskinen utan krångel, detta gör att tvättmaskinen alltid går full (bra för miljön) och jag slipper sortera (sparar tid).

Nästa steg är att köpa en tvättmaskin som har inbyggd torktumlarfunktion, då slipper jag momentet ”hänga upp”. Vikningen har jag lyckats finlira lite med, eller i alla fall göra roligare. Det återkommer jag till i en senare post.

Finns det fler sätt att optimera tvätten på? Använd gärna kommentarsfältet nedan.

Annons:

16 tankar om “Optimera med multipla tvättkorgar

 1. Intressant hack jag fick höra av faster.
  Idag är ljusa textiler färgade och inte blekta. Behovet av vit- och kulörtvättmedel är egentligen överflödig. Dessa ljust färgade textiler mår alltså bättre av kulörtvättmedel än vitt.

 2. Behövs egentligen endast två korgar.
  Man måste nå 60C under minst 10 minuter för att bakterierna skall dö. Man kan logga det genom att lägga in en temperaturboll som kommunicerar via radio eller bluetooth och logga det i en dator. Eller varför inte använda en IR-mätare och koppla det till datorn för trender. Det finns ingen mening med att tvätta 30C eller 40C. Det blir mer parfymering, än tvättning. Då kan man lika gärna strunta i det överhuvudtaget. Jag har aldrig fått tvätten missfärgad, trots att jag alltid blandar färger.
  Jag har en modern tvättmaskin, med stor trumma. Tvättar alltid full maskin och lufttorkar alltid.
  Vem i hela helvete har så mycket kläder så man kan ha 24 korgar???

  1. För vit tvätt 60C.
  2. För färgad tvätt 60C.

 3. Veckor då vi inte har tid att tvätta infaller inte riktigt här, eftersom vi inte har kläder för mer än säg kanske 2 veckor. Så när tvättkorgarna är fulla är det tomt i garderoben och därmed nödvändigt att tvätta. Med få olika sorters tvätt och en stor tvättmaskin räcker det med att köra 3-4 maskiner i veckan för att allt ska bli rent.

  En tvättmaskin som man kan förinställa är också ett bra knep. Ladda på kvällen, ställ in timern så att den är klar lagom till du går upp, släng in allt i tumlaren och du har ren och torr tvätt när du kommer hem från jobbet, utan att ha gjort nåt alls.

  (Och helt ärligt: jag jobbar inte heltid, har inte gjort sen barnen föddes. Fattar inte hur folk får ihop sina liv med både barn och två heltidsjobb.)

 4. Du har antingen väldigt mycket kläder eller väldigt liten tvättmaskin. Vi är 4 personer i hushållet och vi skulle aldrig kunna fylla 16 olika maskiner. Vi har inte ens plagg i alla kategorier som du sorterar i.

  Jag optimerar genom att välja och välja bort redan i affären. Sånt som ska tvättas i 30 grader får normalt inte följa med hem. Undantaget är om det är sånt som tvättas extremt sällan, max 1 gång/år. Vi har kanske 5 såna plagg totalt, hela familjen.

  Vi har två tvättkorgar: 40 grader och 60 grader. Fördelen med det är att hela familjen, även 3-åringarna, kan sortera sin egen tvätt. Eventuell vittvätt sorteras ut i en egen hög när det väl är tvättdags. Jag tvättar alla kläder separat innan de används för första gången, för att få bort skadliga ämnen. Det tar även bort det mesta av den överflödiga färgen och därefter kan allt (förutom vita kläder) åka i samma maskin.

  Om jag skulle utöka antalet tvättkorgar så skulle det bli med en korg för sånt som inte ska ha sköljmedel, t ex träningskläder och mirakeltrasor. Kanske en grovtvätt också men sånt tvättar jag oftast på en gång.

  • Där tycker jag finns ett bra svar!
   A) 40°C
   B) 60°C
   C) Vitt

   Sen möjligtvis att man kör lakan i 90°C någon gång för att skölja ut både maskinen och bakterierna men det ser jag snarare som ett undantag =)

  • Andreas Piirimets säger:

   Kul att läsa hur ni andra gör med er tvätt, det verkar som att vår taktik med många tvättkorgar är ganska ovanlig trots allt. Jag gillar ditt tänk med väldigt få tvättkorgar, då får du förmodligen mycket kortare ledtid från användning till ”tvättad och tillbaka i garderoben”. Det är nämligen den stora nackdelen med vårt system, som jag ser det.

   Hur gör ni de veckor då ni inte har tid att tvätta och allting hamnar på hög – är tvättkorgarna stora nog eller finns det risk att de blir proppfulla (vilket brukar resultera i att det blir tvätthögar på golvet och kanske lite överallt i huset)?

 5. Jag har också många tvättkorgar men med lite skillnader.
  Vi delar upp tvätten per person istället.
  Malin vit
  Malin mörk
  Malin ren

  Själv har jag gått över helt till att använda kläder som alla kan tvättas tillsammans.
  1. Korg med ren tvätt
  2. Tom korg (där jag lägger smutsig tvätt)
  3. Smutsig korg att tvätta

  Tar tvätt från korg 1, använder kläderna, lägger dem i korg 2. Korg 3 tvättas och när korg 1 är tom tar jag upp korg 3 och roterar.

  Ett annat tips är att ha en sängkläduppsättning i en korg. Standardisera sängkläderna även här och ha inte vita lakan och färgade påslakan. En sängklädsuppsättning blir en maskin.

  Fördelen med ovannämnt system är att man aldrig behöver sortera kläderna vilket är ungefär 60% av arbetet. Du behöver heller aldrig leta efter sängkläder. Är det här ett 90 cm lakan eller ett 120 eller 160 cm? Den frågan har jag inte frågat mig själv på väldigt länge.

  Den andra fördelen är att alla tvätt moment blir uppdelade i små små perioder. Du går ner i tvättstugan ser en tom tvättkorg framför tvättmaskinen och en maskin som är färdig. Flyttar tvätt från tvättmaskin till torktumlare och ställer upp korgen där. Nästa gång du går ner ser du en torktumlare som är färdig, flyttar tvätten från torktumlare till tvättkorg och ställer undan den. Nästa person tar sen sin rena tvätt och är nöjd och glad.

  En vanlig invändning är att man måste ha mycket kläder och tvätta ofta. Detta beror oftast på en oblans i kläder oftast underkläder. Köp mer och slipp tvätta så mycket. Tvätta alltid fulla korgar (som är dimensionerade mot din tvättmaskin) så sparar du pengar och miljö.

  • Andreas Piirimets säger:

   Intressant, och jag kan verkligen se tidsvinster med systemet!

   Det låter nästan som att du heller inte använder garderober, du plockar allt direkt från den rena korgen? Stämmer det, och blir det i så fall inte väldigt mycket grävande i den korgen varje morgon för att hitta rätt plagg?

 6. Tvättstugan ligger under badrummet. I badrumsskåpet finns det ett hål raka vägen ned i tvättkorgen. Dvs när man likt en tonåring puttar fram ett berg av kläder med sina fötter så öppnar man bara badrumsskåpet. Sen är all smutstvätt på rätt ställe :)

 7. Kajsa Björn säger:

  Jag tycker också det verkar vara väldigt mycket korgar och har svårt att se den stora vinsten. Eller är det jag som är orädd om mina kläder?

  30 grader tvättar jag bara i undantagsfall (typ vissa finkläder och ull) och som jag skrev i föregående inläggs kommentarsfält (det om att fånga färgen) så kör jag alla ovita kläder tillsammans, bortsett från gradantal. Så det skulle nog bli 4 korgar för mig med för att slippa sortera, men jag nöjer mig med 2. En för vitt och en för kulört samt en tygpåse med 30-undantagsfallen. Den tid det tar att sortera ut lakan, handdukar och underkläder (som jag kör på 60) sparar jag i utrymme.

  • Andreas Piirimets säger:

   En klädkammare på övervåningen är platsen för 16 korgar. På undervåningen i tvättstugan är det ett enkelt oanvänt 60-skåp med utdragslådor.

 8. Jag gillar tänket. Nästa steg är automatmatning av maskinen så att du slipper ladda den. Alternativt 16 stycken klustrade tvättmaskiner så kan du helt rationalisera bort korgarna.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>