Spara tid och ha roligt i köket med en slipad kniv

Det sägs att en vass kniv är en kocks bästa vän. En vass kniv underlättar arbetet i köket och kan även göra det roligare att förbereda maten. Något som klingar väl med Produktivitetsbloggens filosofi; att bidra till att vi får mer tid åt saker vi vill göra.

Själv är jag ingen kock, men jag har insett värdet av en vass kniv och hur mycket roligare det är att det plötsligt är lätt att lyckas finhacka något. Vägen dit var en tvåstegsraket. Först införskaffade vi bra knivar. Detta var dock inte tillräckligt då även bra knivar bli slöa efter ett tag. Nyckeln till insikt blev istället en praktiskt knivslipare, MinoSharp Plus 3. 

Det var först efter att vi slipat våra bra knivar, som för första gången blivit slöa, som vi insåg hur bra de faktiskt är. Att slipa knivar upplevdes av oss i alla fall som ganska svårt och omständligt. Jag har testat stålbryne tidigare och har nog inte riktigt vetat hur jag ska göra för att få ett bra resultat, men det har nog med vana och övning att göra. Det finns såklart många verktyg tillgängliga som underlättar jobbet. Vi snubblade över ett som gjorde jobbet snabbt och enkelt, med ett fantastiskt resultat.

MinoSharp Plus 3 är en våtslip som förnyar dina knivar med tre keramiska hjul. Hjulen ligger snedställda i ”rätt” vinkel. Allt du gör är att fylla på med vatten och för kniven fram och tillbaka i skåror  ungefär tio gånger per hjul, beroende på hur slö kniven är.

Med risk för att detta låter som reklam, men det är så enkelt att, nästan, alla kan göra det. Resultatet är riktigt vassa knivar. Jag började med våra ”bra” knivar och blev så inspirerad att jag började rota igenom alla lådor efter andra blad att vässa. När jag var klar i köket gick jag ut i förrådet och letade efter fler.

Jag rekommenderar varm att ni införskaffar en bra knivvässare, eller lär er att bli duktiga på det. Hur som helst kommer ni ha glädje av vassa knivar. Själv använder jag vår MinoSharp för att göra jobbet.

Tillvägagångssättet tydliggörs av ”Mr. Global”, Mino Tsuchida, som i videon nedan demonstrerar MinoSharp Plus 3.

I skrivande stund hittar du den billigast hos Shopping4Net, enligt Prisjakt.

Annons:

En tanke om “Spara tid och ha roligt i köket med en slipad kniv

  1. Christian säger:

    Minosharp är för japanskt slipade knivar, alltså 12 – 15 graders vinkel, är nog inte jättebra att använda till europeiskt slipade knivar (20 – 25 graders vinkel), du kan säkert få kniven vass ändå, men kommer nog att få slipa den mycket oftare, har med stålets hårdhet att göra.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>