Evernote: avancerad sökning

Evernote-logotypEvernote är inte bara bra på att vara en synkroniserande och plattformsoberoende tjänst för att spara ned anteckningar utan är även väldigt kompetent vad gäller att hitta nålen i din informationshöstack.

Sökfunktionen i Evernote klarar självklart enkla saker som att hitta alla anteckningar som innehåller ett specifikt ord, men även mer imponerande trick som att söka efter text i bilder eller leta upp information baserat på metadata eller hur du sorterat innehållet. Det senare ska vi prata mer om idag.

Om du inte har koll på vad Evernote är kan det vara läge att läsa vår introduktionspost och kanske några av de andra posterna som är taggade med Evernote. Vi väntar på dig medan du gör det.

Klar? Bra! Det första du bör notera är att det mycket av det vi pratar om i detta inlägg primärt gäller windowsversionen av Evernote. Klienterna för Android och iOS är i många fall tyvärr fortfarande begränsade vad det gäller funktionalitet och framför allt användarvänlighet för att verkligen manipulera sina anteckningar.

Det första du bör göra för att hjälpa dig att bli bättre på att hitta saker i Evernote är att slå på sökförklaringarna. I Windows görs detta genom ctrl+F10 eller i Vy-menyn. Detta visar nedanstående jordfärgade fält under den lilla sökrutan. I det fältet kan du se vad din sökning egentligen betyder och du kan även modifiera den.

Sökfältet är samma gamla fält som du gör dina vanliga sökningar i, men det kan som sagt användas till mer avancerade saker än så. Testa exempelvis att skriva (eller kopiera och klistra in) följande:

created:day-1

Vips så visar Evernote dig alla anteckningar du skapat den senaste dagen. Sökförklaringen ändras för att visa vad du nu sökt efter och du kan ändra och ta bort delar av sökningen genom att hovra över de vita fälten och ta bort dem med x-symbolen som dyker upp.

Andra sökningar som kan vara bra inkluderar att hitta anteckningar baserat på taggar:

tag:attläsa

Lite mer avancerat för att visa hur man kan kombinera och exkludera sökmetoder. Nedanstående hittar alla anteckningar i anteckningsboken Pajrecept som innehåller ordet hallon och en bild, men inte de som är taggade med äckligt.

notebook:Pajrecept -tag:äckligt resource:image/* hallon

Säg att du vill hitta både receptet på äppelpaj och laxpaj då? Evernote klarar det också.

notebook:Pajrecept any: äpple lax

Any-taggen kräver att man har tungan i rätt mun. Det går inte att ha andra modifierare, exempelvis notebook, created eller dylikt efter ett any, vilket tyvärr begränsar användbarheten av den sökmetoden.

Saker med mellanslag i söker du efter genom att svepa in söktermen i citationstecken. updated fungerar på samma sätt som created och i båda fall kan du, som nedan, antingen ange ett exakt datum eller exempelvis day-7, week-2 eller month-6. Sökningen returnerar alla anteckningar uppdaterade eller skapade efter det datumet. todo:false ger de anteckningar som innehåller tomma kryssrutor. Ändra false till true för att hitta ibockade rutor, till * för att hitta alla.

tag:"att göra" updated:20120426 todo:false

Om du ofta söker efter samma sak eller gör väldigt avancerade sökningar kan ditt liv bli lättare genom att använda Evernotes sparade sökningar. När du har gjort en sökning du vill spara, klicka på det blåa förstoringsglaset, ange ett namn för sökningen och justera vid behov sökfrågan. Din sparade sökning dyker upp långt ned i sidomenyn, inte oväntat under rubriken Sparade sökningar.

Det finns fler sökparametrar än de jag nämnt ovan. Besök Evernotes hjälpsidor för att hitta en förteckning över alla sätt du kan söka rätt på dina anteckningar.

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>