I dag innehåller otroligt många arbeten någon form av muntlig presentation. Oavsett om det är en kort dragning av läget inför konferensen, en utbildning eller en presentation av en offert finns det ingen anledning att göra det dåligt. Här kommer sju tips som gör att din publik fattar vad du ville ha sagt när du säger ”tack för ordet”.
1. Börja med att fånga publikens intresse
En gammal orkesterledare sa till mig en gång ”publiken minns bara starten och det sista ackordet”. Därför bör du lägga lite extra krut på just början och slutet och helst se till att de hänger ihop.
Om du har svårt att komma på vad du ska börja med kan du tänka på den gamla hederliga minnesregeln STAR som vi tipsat om tidigare.
2. Berätta vad du ska säga
När du väl fångat publikens intresse är det en bra idé att vara tydlig med vad du tänker prata om. Berätta i korta ordalag vad du tänker säga och fråga publiken om det stämmer överens med deras förväntningar. De kommer tveklöst svara ja och efteråt känna att de fått sina förväntningar uppfyllda.
3. Dela in din presentation
Dela in det du vill säga i tydliga kapitel. Förutom att det blir lättare för dig själv att hålla reda på vad du ska säga gör du det också lättare för publiken. Vill du ha ett lätt sätt att minnas din disposition kan du kolla in handens fingrar som vi skrivit om tidigare.
När du byter kapitel kan du också snabbt gå igenom vad du pratat om hittills. Så här: ”Nu har vi gått igenom bakgrunden och konstaterat att allt är på väg att gå åt helvete. Vi har också konstaterat att det är jordens rotation som är boven i dramat. Nu ska vi se vad vi kan göra åt saken.” Genom att upprepa det du säger i varje kapitalskifte gör du det lättare för publiken att fatta vad det är du vill ha sagt.
4. Målgruppsanpassa
Fundera igenom vilka begrepp och exempel du använder dig av i din presentation. Vilka begrepp är för krångliga för målgruppen och är exemplen verkligen relevanta för de som lyssnar?
5. Var inte rädd för tystnaden
Ibland fryser det till i skallen och du kommer inte på vad det var du skulle säga. Låt det då vara tyst. Det är ingen fara. Det kan till och med vara en bra idé att då och då lägga in en tystnad som är liiite för lång för att vara naturlig. Då får publiken en chans att processa det du sagt och komma i kapp. Och de som zoomat ut och inte lyssnat kommer garanterat haja till och undra vad som är på gång.
6. Erkänn dina misstag
Om du klantar till det – erkänn det på en gång. Att försöka rädda upp och rätta till riskerar att bara skapa ännu pinsammare situationer. Att visa upp och erkänna brister och fel väcker däremot empati hos din publik och skapar en slags gemenskap mellan dig och din publik.
7. Öva
När jag skriver öva menar jag öva, på riktigt. Du ska inte bara läsa igenom din text eller bläddra igenom powerpointen lite snabbt. Nej, ställ dig upp och håll presentationen som om det vore skarpt läge. Du kommer märka att vissa av bilderna kommer i fel ordning och att vissa av formuleringarna inte funkar. Dessutom kommer du upptäcka nya fiffiga formuleringar som du har lättare att komma ihåg när det väl gäller.
Vilket är ditt bästa presentationstips? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!