7 taktiktips för bilköer

Jag har i perioder kört bil in till Stockholms innerstad från förorterna och suttit många timmar i täta och stillastående bilköer. Under dessa timmar har jag funderat och provat olika metoder för att komma fram så fort som möjligt, här är vad jag har kommit fram till.

1. Avfart – håll till höger
När det blir en avfart så avfolkas högerfilen eftersom bilar försvinner från kön, och den filen går snabbare. Lägg dig i högraste filen en bit före avfarten och få en gräddfil ett par hundra meter. OBS! Efter varje avfart kommer ofta en påfart, därför gäller det att vara snabb tillbaka igen.

2. Påfart – håll till vänster
Vid varje påfart blir det lite stökigt i högerfilen då bilar vill klämma sin i den redan täta kön. Om vägen är har tre eller fyra filer så tenderar även den näst högraste filen att bli lite stökig då bilarna i högerfilen byter en fil till vänster för att det inte skall stå helt still. Håll till vänster.

3. Reta inte upp dig på andra
Släpp fram dina medtrafikanter, le och reta inte upp dig på eventuella galningar som gör snabba filbyten mitt framför motorhuven. Förbered en kopp kaffe som får följa med i bilen, lyssna på lite bra musik och se till att du har gott om tid så att du slipper bli stressad.

4. Lägg dig inte bakom en skåpbil
Bakom en skåpbil kan du inte se när kön plötsligt tvärstannar, och du kan heller inte se i förväg om du behöver göra filbyten för hinder. Försök lägga dig bakom en så liten bil som möjligt så att du hela tiden kan vara proaktiv i din körning och se vad som händer längre fram i kön.

5. Älska motorcyklisterna som kör mellan bilarna
Tänk om alla motorcyklister istället stod i samma kö som du står i, då hade kön varit betydligt längre. Låt dem slinka emellan bilarna så slipper vi dem. Det är ingen tävling, du förlorar bara om du spärrar vägen för dem.

6. Var tydlig i dina rörelser
Om din kö står still och den bredvid rör på sig, stå då inte där och blinka utan att byta fil. Det resulterar bara i att bilarna i den rörliga kön blir osäkra och undrar om du ska byta fil nu eller senare. Var tydlig i dina rörelser: ut med nosen vid ett lämpligt tillfälle så att alla kan se att du tänker byta fil, blinka och kör direkt.

7. Om kön står helt still så har du valt fel tidpunkt
Om du kör samma sträcka varje dag så bör du kunna se ett mönster kring vilka tider det är mycket trafik på olika vägar. Att stå i kö är ju inte så roligt, välj en annan tidpunkt eller annan väg att köra om det är möjligt. Ta dig tid att experimentera.

Vad har du för taktik i bilköerna? Använd gärna kommentarsfältet nedan.

Annons:

En tanke om “7 taktiktips för bilköer

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>