5 tips till dig som springer till bussen

Som tidsoptimist och tågpendlare springer jag en del till perronger och plattformar. Inte sällan med en massa folk i vägen som inte förstår hur bråttom jag har.

Allt detta springande har gett mig en del erfarenheter som säkert kan tillämpas oavsett du springer till bussen, pendeltåget, spårvagnen eller tunnelbanan. Så här är mina fem tips till dig som tar dig till kollektivtrafiken i grevens tid.

1. Kolla läget

Kanske är tåget sent och du jäktar helt i onödan? Med appar som Tågtavlan, och Res i STHLM får du inte bara koll på om tåget är försenat, du får också reda på om det är spårändringar i görningen. Och det kan ju vara bra så att man vet vart man ska springa.

2. Spring i motsatt fil

Ofta delas folkflöden automatiskt upp i två filer. En åt varje håll. Eftersom de som går åt samma håll som du inte ser att du kommer springande är det smartare att springa i motsatt fil. Då ser de som går i din väg att du kommer i full karula och hinner förhoppningsvis väja.

3. Sicksacka

Jag vet egentligen inte vad det beror på, men det är lättare att ta sig fram genom en folksamling genom att kryssa igenom den. Kanske beror det på att folk i allmänhet är bredare än vad vi är tjocka, eller att vi vanligtvis har längre avstånd till den framför än den bredvid när vi går. Hursomhelst, att kryssa från sida till sida tar dig fram fortare än att springa rakt fram.

4. Spring som en före detta spetälsk

Ett livligt fotarbete har ingen dött av. Det kan tvärtom vara skillnaden mellan att hinna och inte hinna.

5. Utnyttja nedförsbackarna

Om du inte har så fasligt bråttom utan bara vill vara säker på att ha marginalerna på din sida kan du utnyttja gravitationen till din fördel. Genom att bara jogga i nedförsbackarna kommer du fram lite snabbare utan att göra av med onödigt mycket energi.

Men det absolut bästa sättet att undvika att missa bussen, spårvagnen eller gondolen är ju att börja gå tidigare. Men då missar du å andra sidan en hel del vardagsmotion.

Annons:

2 tankar om “5 tips till dig som springer till bussen

 1. * Alternativa vägar. Hitta de smarta genvägarna. Lär dig multipla T-/spårvagnsalternativ.
  * Låtsas vara skadad (t ex blöda näsblod). Folk släpper definitivt igenom dig.
  * Överblicka insatsen du har framför dig. Sträckan mellan två tåg, 300 m, du kan köra fullt ös. Mellan två stationer, 800 m, sparlåga.

  ^^

  • Johannes Krunegård säger:

   Fantastiskt! Nu får man ju dessutom en rimlig anledning att ha ampuller med teaterblod i jackfickan. :)

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>