5 tips för att vara en effektiv förälder

Den i särklass vanligaste fras jag fått höra nu när jag är pappaledig är: ”Ta vara på den här tiden”. Vår son är i skrivande stund nio månader och jag ska vara hemma med honom i ett drygt halvår. Trots att det är relativt lång tid känns det redan nu som att tiden flyger iväg och att jag varje dag möter en lite mognare människa i min son.

Så jag har försökt att ta fasta på rådet ”ta vara på den här tiden” och gör det jag kan för att minimera tråk och trassel och maximera mys och minnen. I grund och botten handlar det om att frigöra så mycket tid som möjligt för att göra värdeskapande aktiviteter tillsammans med mitt barn, oavsett om det handlar om att dela en måltid eller att göra skogsutflykter.

Här är fem värdeskapande tips som funkar för mig och min son, just nu. Med betoning på mig och min son och just nu. För det är ju som det är med små barn; det som funkar för den ena funkar inte för någon annan och det som gäller ena dagen är bara att förkasta nästa.

Sänk ambitionerna

Du kommer inte hinna med så mycket som du tror när du är föräldraledig. Den tid som du förut la på att piffa hemmet, tvätta bilen eller påta i trädgården kommer kanske inte finnas tillgänglig längre. Och det är bara att acceptera. Du har viktigare saker för dig nu.

Det kan också vara klokt att tänka igenom ambitionerna med själva föräldraledigheten. Är det verkligen viktigt att du lagar din egen barnmat? Det kan det vara, men det är ju inget misslyckande om du efter någon vecka tänker ”Välkommen burkmat, för nu åker vi och badar istället”.

Förbered dagen före

När barnet har somnat, förbered precis så mycket du kan inför nästa dag. Plocka fram frukost (förutom kylvaror), mät upp torrvaror som gröt eller välling, plocka fram kläder, kolla så att skötbord och skötväska är i ordning. Det är ett ganska universellt knep för effektiva morgonrutiner och det funkar ännu bättre när man har barn. Då slipper man morgontrassel med ett hungrigt barn.

Skapa rutiner av barnets rytm

Allt blir ruiner utan rutiner. Hemma hos oss har nästan varje dag samma schema. Vi gör inte exakt samma sak varje dag med vissa hållpunkter är desamma.  Vi äter, sover och tar hundpromenader vid samma tidpunkter varje dag. Barn mår tydligen bra av rutiner och det kan nog vara bra för föräldralediga föräldrar också. Det skapar struktur på dagen och gör det lättare att tänka på vad vi ska göra istället för när vi ska göra det.

Sov

Det här är det absolut svåraste tipset att följa. Många mammor får höra ”sov när barnet sover”. Men min erfarenhet är att det är lättare sagt än gjort. Då vill jag gärna passa på att göra saker jag inte kan göra med ett vaket barn i byxbenen. Men jag försöker i alla fall vila i kapp sömnbristen lite när grabben sover.

Praktisera lite mindfullness

Det är väl egentligen det här det handlar om. Att vara närvarande tillsammans med barnet är väl att ”ta vara på tiden” på riktigt. Gör avsiktligt och uppsåtligt saker tillsammans som skapar minnen. Gör utflykter, lek tillsammans, prata och sjung med varandra. Och ta bilder och filmer, för den här tiden kommer aldrig tillbaka.

Planera så att du kan starta och stoppa

Att leva med ett litet barn innebår att ständigt bli avbruten. Har de inte vält med ansiktet före ner i golvet är de precis på väg att dra ner duken på bordet med mingvasen. Genom att bryta upp allt du har att göra i så små beståndsdelar det bara går (som ju är en strategi vi känner igen sedan tidigare) gör inte avbrotten så mycket. Du får lätt att starta och stoppa projekt och ta vid där du slutade.

Det här är som sagt det som funkar för mig och min son just nu. Vad som funkar för dig och dina barn är en helt annan femma, men jag hoppas att jag i alla fall väckt en tanke och inspirerat något.

Nu är jag nyfiken. Hur gör du för att ”ta vara på tiden” oavsett om det är med barn som växer upp, en begränsad studietid eller en semesterresa?

PS. Det är inte barnet på bilden som skrivit artikeln. Ärligt talat har inte barnet på bilden något alls med artikeln att göra. DS

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>