Släng USB-stickan och dela filer på nätet istället

Synkronisering till datornUSB-sticka i all ära men den som vill vara flexiblare och snabbare med att dela filer gör det på nätet. Under det gångna året har många fildelningstjänster förbättrats avsevärt och nya har tillkommit.

Jag tänkte introducera 3 stycken olika för dig som är nybörjare på fildelning och förklara hur de fungerar i praktiken. Tjänsterna heter Dropbox, Google Drive och Microsoft Skydrive.

Grundidén är densamma för alla tre: du kan ladda upp filer enkelt till respektive tjänsts servrar (populärt kallat ”molnet”) för att sedan komma åt dem när du vill från datorn eller mobila enheter. Fildelning med dig själv helt enkelt. Oftast är det på datorn filer läggs till och tas bort, och så synkroniseras de automatiskt ut till dina andra datorer eller mobila enheter. Men det går även att göra på dina mobila enheter som har tjänstens app installerad.

1. Börja med ett konto

Först behöver du ett konto på någon av tjänsterna. På Dropbox behöver du skapa ett Dropbox-konto men på de övriga kan du använda existerande mailkonton hos leverantörerna om du har sådana. På Google Drive är det din Google-användare du kan nyttja och på Skydrive är det din Microsoft Live-användare.

När du har skapat ett konto får du direkt tillgång till ett lagringsutrymme som är gratis. Hur mycket beror på tjänsten. Vill du ha mer än det som erbjuds gratis får du hala upp plånboken förstås.

2. Installera tjänsten på din dator

Ikon i statusfältetNästa steg är att installera tjänsten på sin dator. Det går enkelt att få instruktioner på tjänsten när du inloggad på deras respektive webbsida.

När tjänsten är installerad skapas automatiskt en mapp på din dator som ser ut som vilken mapp som helst men med undantaget att det också finns en liten tjänst/ikon nere i ditt statusfält som synkroniserar upp allt du lägger i mappen till ditt lagringsutrymme online.

Filerna ligger sedan efter synkronisering kvar på din dator men det finns även kopior på tjänstens servrar. Av min erfarenhet att döma så har jag inte haft problem med säkerheten hos någon av tjänsterna men det tåls att tänka några varv på vad du lägger upp då filerna inte bara finns på din dator längre.

3. Lägg till tjänsten på dina mobila enheter

Alla tre tjänsterna har appar för olika mobila plattformar. Ladda ned dessa från respektive app-affär och installera. När du sedan loggar in med samma inloggningskonto kan du komma åt alla filerna automatiskt i din mobila enhet. Alla förändringar du gör på din mobila enhet kommer att synkroniseras till tjänstens servrar, vilket gör att din mobila enhet fungerar precis som en vanlig dator.

Några tips innan du kör igång

  • Valet: Om du känner att tjänsterna är likvärdiga, välj då i första hand den som ger dig mest synergi med var du redan idag har konton. Använder du tex Gmail för mail så passar Google Drive bra, och om du använder Hotmail så kanske Skydrive passar bättre.
  • Lagringsutrymmet: Det är lätt att rusa iväg och synkronisera allt du kommer och tänka på, men det finns begränsningar på hur mycket lagringsutrymme du får som gratis-användare. Så tänk på vad du verkligen behöver ha tillgängligt, ofta. För gratis-användare erbjuder Dropbox 2GB, för Google Drive erbjuds 5GB och för Microsofts Skydrive erbjuds 7GB.
  • Mappstrukturen: Fundera igenom mappstrukturen för dina filer redan från början så slipper du att organisera om längre fram, tex en mapp för Bilder, en för Arbete osv.
Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>