5 tips för att överleva i ett öppet kontorslandskap

Öppna kontorslandskap blir vanligare och vanligare. Förmodligen för att det är ett effektivt sätt att få in många duktiga kontorsarbetare på liten yta men också för att det ofta bidrar till ett bra samarbetsklimat. Men inget gott som inte har något ont med sig. Kontorslandskap kan vara spiken i kistan för allt vad koncentration, arbetsro och privat sfär heter. Men misströsta inte, här är fem tips på hur du överlever arbetsdagen i den djungel av distraktioner ett kontorslandskap kan vara.

1. Hörselkåpor är din bästa vän

Med ett par rejäla hörselkåpor stänger du effektivt ute störande ljud och signalerar dessutom till omgivningen att du är fullt upptagen med att vara koncentrerad på viktiga grejer. Jag brukar kombinera hörselkåporna med musik i vanliga in-ear-hörlurar för att ytterligare störa ut omgivningens sorl. (En oväntad fördel med hörselkåpor är ju att det ser ut som du jobbar på riktigt, med riktiga saker. På samma sätt som byggarbetare jobbar på riktigt.)

2. Gå bort med den du pratar med

Ett kontorslandskap blir lätt ett gigantiskt konferensrum med hundra möten samtidigt. Men ingen vill ju sitta mitt i småsnack eller strategidiskussioner som inte berör en. Så om du behöver avhandla något med en kollega som tar mer än 15 sekunder att avverka, gå undan, hitta ett riktigt konferensrum eller ett hörn där ingen jobbar och prata där istället.

3. Prata i telefon någon annanstans

Samma sak gäller telefonsamtal. Tänker du prata längre än 15 sekunder, gå någon annanstans. Hitta en ledig toalett. Det är väldigt få som vill höra bara ena halvan av ett telefonsamtal. Och förresten, sätt telefonen på ljudlös när du ändå är igång.

4. Använd mejlen eller chatten

Om ni har ett etablerat chattprogram för textkommunikation, använd hellre det istället för att gå bort till kollegan. Du stör färre och din tid blir mindre upphackad av promenader i landskapet.

5. Kom överens om regler

Det går inte att förneka, ni sitter faktiskt i samma båt. Eller i alla fall samma kontorslandskap. Så ta upp en diskussion om vad som är okej och inte på er gemensamma arbetsplats. När får man störa en kollega? Hur bestämmer ni vilken radiokanal som ska spelas? Det kan låta tråkigt att ha nedskrivna regler för landskapet men det är bättre att ha tråkigt en gång en varenda arbetsdag.

Hur överlever du i kontorslandskapet? Har du några tips och knep? Dela gärna med dig i kommentarsfältet.

Annons:

5 tankar om “5 tips för att överleva i ett öppet kontorslandskap

  1. Kontorslandskapen är vetenskapligt bevisade svåra arbetsplatser men det kommer fler och fler hjälpmedel och metoder. Dessa 5 tips var träffsäkra! Bizzystick är en annan pusselbit i lösningen.

    • Har själv använt motsvarighet till Bizzysticks (färgade pappersark likt en kalender) intill min arbetsplats. Det underlättar men det tar litet tid för att folk ska lära sig. Dock något varje arbetsplats bör ha (enligt mig) =)

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>