Bli fredagsfärdig

Ni vet hur illa det är när ens lediga dagar ständigt avbryts av egna tankar om jobbet. ”Fick jag ordning på det där problemet?”, ”Svarade jag på det där e-postbrevet från den där människan?”, ”Har jag koll på vad som händer nästa vecka?”.

Själv hatar jag att avbryta mig själv med oroliga tankar jag inte vill ha. När jag är ledig vill jag ha friheten att tänka på vad jag vill.

Därför har jag varje vecka bokat in ett möte med mig själv varje fredag mellan 12-15. I kalendern står det ”Jobba klart”. Det är då jag tömmer allt jobb ur huvudet och gör mig klar för helgen. Processen har ett eget projekt i mitt att-göra-listesystem som aktiveras varje fredag.

Listan börjar med ”Sätt igång Daft Punk” för jag jobbar klart till tonerna av Daft Punks liveskiva ”Alive 2007”. Med den på hög volym i hörlurarna arbetar jag som en maskin. Metodisk och ostoppbar.

Det första jag ger mig på är skrivbordet. Allt som inte hör hemma där läggs där det hör hemma eller läggs i papperskorgen. Sen töms väskan.

När skrivbordet är skinande rent och bara rätt grejjer ligger i väskan ger jag mig på mailkorgarna. Tyvärr dras jag med tre olika konton i tre olika system. Men innan jag är klar är alla mailkorgarna tömda. De e-post som ska arkiveras arkiveras och de som förtjänar svar har fått svar. Jag är en sån här typ som fyller andras mailkogar på fredagseftermiddagen, i samma takt som jag tömmer min egen.

Sen går jag över till att processa den fysiska inkorgen och gör samma sak där. Arkiverar, slänger och hanterar det som kan hanteras snabbt.

Nästa punkt på listan är nästa veckas kalender. Jag kollar igenom allt som ska hända nästa vecka och funderar igenom om det är något som måste förberedas, någon tågtid som måste kollas upp eller om det dykt upp någon kalenderkrock.

Som absolut sista punkt på listan är att gå igenom mina listor i Omnifocus, listsystemet jag använder. När jag gått igenom alla inkorgar, e-post och kalendrar har jag samtidigt dumpat en hel del åtgärder i inkorgen i Omnifocus. De får nu sin kontext, deadline och sitt projekt.

Jag går också igenom de projekt som redan finns i Omifocus sedan tidigare och ser till att de har relevanta nästa steg och har rimliga deadlines.

Efter att ha gått igenom listan och processat allt som hänger i luften är jag färdig att ta helg och gå hem och fredagsmysa.

Annons:

En tanke om “Bli fredagsfärdig

Kommentarsfunktionen är avstängd.