Talets dispisition på handens fem fingrar

Du vet hur det känns. Handsvetten rinner till, hjärtat ökar tempot och verkar vilja fly ur bröstkorgen. Att hålla tal eller en presentation är förenat med stor skräck för många av oss. Det är lätt att i nervositetens grepp bli allt för bunden till manuset och inte kunna leverera det där avslappnade, roliga och inspirerande talet.

Men det finns ett enkelt verktyg som kan hjälpa dig. Och det sitter längst ut på armen. Genom att koppla talets disposition till handens fingrar får du lättare att klara dig utan manus.

Börja med tummen och gör det till en inledning. Använd gärna något av  STAR-knepen. Precis som tummen ska inledningen vara kort men intresseväckande. Något att suga på helt enkelt.

Följ sedan upp med tre kapitel, teman eller argument. Koppla ett tema till pekfingret, ett till långfingret och ett till ringfingret. Håller du ett argumenterande tal är det smart att ta det starkaste argumentet sist och det svagaste (det som folk egentligen skulle vilja ge långfingret) i mitten.

Lillfingret får bära avslutningen som gärna får återkoppla till inledningen. Började du berätta en historia kan avslutningen bestå av historiens upplösning, började du med ett citat kan du avsluta med ett annat från samma källa.

Nu återstår bara att öva, öva och öva. Eftersom du kopplat talets olika delar till fingrarna på handen får du lättare att minnas talet och hålla dig till det du tänkt säga.

Nu när du kan knepet är handflatorna torra och hjärtat slår med samma puls som Gunde Svans vilopuls. Du levererar ett avslappnat tal i full närvaro, för att du vet att du har manuset nära till hands.

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>