Skapa flyt i vardagen med ”lager”-tänk

Inom tankesättet Lean, som vi har skrivit en del om tidigare, så finns det flera delar som angriper sättet du bygger och hanterar ”lager”.

Med lager menas allt från fysiska komponenter i en tillverkningsprocess som väntar på att användas i en maskin, till de digitala mailen som väntar på att läsas i din mailbox, till tvättade kläder som väntar på att vikas. Vi omges av lager av alla dess sorter varje dag, och även om teorin inom Lean driver mot att hålla så lite som möjligt i lager, så är de samtidigt nödvändiga buffertar för att allt ska flyta på i vardagen.

Jag har en poäng att leverera som jag tror kan hjälpa dig att få lite mer flyt i vardagen genom att lära dig att se lager och tänka på vilka lager som finns eller kanske måste skapas i din omgivning. Jag tar kaffet hemma hos oss som exempel!

Jag stod inför en utmaning när jag insåg att kaffet för femtielfte gången tog slut utan att vi hade hunnit köpa nytt. Jag gillar samtidigt att hålla det färskt så att köpa på mig 30 paket att leva på resten av året ville jag inte, samt hade jag ingen aning var i skåpen allt skulle få plats i så fall! Jag reflekterade med lite nyvunna Lean-tankar kring hur min kaffetillgång och mitt ”kaffe-lager” löpande fylldes på och tömdes, och kom till två insikter:

1) Jag hade inget lager, när det blev tomt i burken så var det slut
2) Jag uppmärksammade heller inte i tid att kaffet var på väg att ta slut

Resultatet blev att jag flera gånger om stod slut på kaffet när jag var sugen, och det blev stressigt att fylla på.

Jag insåg ganska snabbt att om jag ska få flyt, och minimera riskerna att stå där igen med tom kaffeburk och bli av med hetsen att snabbt köpa nytt, så behövdes ett lager. Jag ville ju samtidigt hålla kaffet färskt så lagret skulle få bli litet, 1-2 paket max. Men samtidigt behövde jag tänka om kring hur jag skulle snappa upp ”signalen” att kaffet är på väg att ta slut. Uppenbarligen funkade det inte att titta ner i burken och konstatera att nivån var på kritisk kaffe-slut-nivå, för min optimism att det kaffet som var kvar skulle räcka till minst en omgång till tog överhanden om och om och om igen. Jag flyttade då fokus från att stirra ner i burken efter påfyllningssignaler, till att titta på mitt lager. Regeln blev att så länge jag alltid har 1 paket i lager så kommer jag inte stå tom. När lagret tar slut och sista paketet fylls på i kaffeburken, så blir det min tydliga signal att det är dags att köpa 1 nytt paket.

Det här låter ju simpelt och kanske både banalt och självklart, eller hur? Ändå har vi väl alla stått där och blivit både sura och lite arga på oss själva att vi ständigt blir överraskade att batterierna var slut just när du behövde dem eller att fryspåsarna plötsligt tog slut utan att du visste att det bara var en påse kvar i kartongpaketet. Samtidigt som det är nödvändigt att lager finns för att få bättre flyt, så är det många gånger omöjligt att ha lager på allt oavsett om de är små eller stora. Vem har råd att ha en TV på väggen och en i garderoben ifall den på väggen går sönder och du inte vill få stopp i ditt TV-tittande.

Mina exempel hittills i detta inlägg har ju varit lager på något som du förbrukar, men är lager som till exempel högen med ovikt tvätt eller inkommande mail också till hjälp? Javisst, dessa lager skapar ju också förutsättning för dig att få flyt precis som ditt förbrukningslager på kaffe. Om du inte hade tillåtit dig att ha visst litet lager på mail i din inbox eller på tvätt så skulle du hela tiden springa mellan din dator och tvättrummet, och kanske andra ställen där det ofta händer saker. Om du istället accepterar att ett visst litet lager är ok, så skapar det utrymme för dig själv och din hjärna att slappna av genom att inte fokusera på allt som måste göras överallt hela tiden. Acceptera att tvätten viks 2 gånger i veckan, det är ok att det däremellan blir en hög. Acceptera att du kollar mailen bara på morgonen och efter lunch, och däremellan kan det bli en liten hög med olästa mail. Då kan du istället planera för detta vilket skapar förutsättning att kunna fokusera 100% på annat som du måste göra under tiden däremellan.

Hoppas att jag nu har fått dig att tänka lite mer på vilka lager just du har i din omgivning, och vilken roll de idag spelar eller kan spela för att du ska få lite mer flyt i vardagen.

Annons:

2 tankar om “Skapa flyt i vardagen med ”lager”-tänk

 1. Riktigt bra artikel Erik! Detta är något jag gärna ser att ni utvecklar. Jag har några kommentarer (med risk för att upprepa vad du redan har sagt).

  Lager (av arbete eller material) fungerar som en tillfällig buffert. Att vi försöker minska dem kan vara pga kostnad men även utrymme. Viktigt när vi tittar på hur små buffertar vi kan ha är
  * Hur krångligt är det att fylla på
  * Vilken förbrukning har vi
  * Vilken variation i förbrukningen har vi (viktig)

  Bra tips också om signaler för när det är dags att fylla på. Ofta blir det ”när det är ett paket kvar” men för den seriösa så bör man titta närmare på just sin förbrukning och variationer. Jag fick ett bra tips gällande batterier som är tillämpbart här. Märk dina batterier när du sätter i dem (fjärrkontroll, brandvarnare, etc). När de då tar slut vet du hur länge ett sånt batteri varar. (Även ett bra tips för vilka batterier som håller och vilka som tar slut snabbt). Jag tror Erik att om du för loggbok hur ofta du öppnar ett nytt kaffepaket så kan du nog snart lägga in i kalendern vilka datum du bör köpa kaffe :) Eller i alla fall titta om det är dags att köpa kaffe.

  Ursäkta för den långa utläggningen men fortsätt gärna med detta till en artikelserie Erik! :)

  • Erik Börjesson säger:

   Haha, tack så mycket Emil. Bra utläggning, gör inget alls att du upprepar och ”målar” din egen bild. Vi skriver för att vi vill inspirera vår omgivning, så vi får se framåt om vi kan få ihop en serie!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>