Detta är ett gästinlägg skrivet av Erika Strandberg. Erika jobbar inom kommunsektorn i Finland och är intresserad av effektivitet på jobbet och tips och tricks som gör vardagen smidigare. Hon har tidigare skrivit på Produktivitetsbloggen om Vivino.
Vad är det som gör att vi föräldrar blir alldeles utschasade av kalasinbjudningar, fotbollsträningar och skogsmulledagar? Att hjärnan går på högvarv i kampen att hinna med att gratulera gammelfaster på födelsedagen, ta hunden till klippning och boka tid för service på bilen?
Det är det osynliga förarbetet som krävs i en familj: arbetet med att hålla igång maskineriet.
Finländska Jenny Lehtinen har skrivit en kolumn för finska Yle (Google Translate till svenska här) där hon kallar det här arbetet ”meta-arbete”.
Vad då ”meta”?
Vi tar Wikipedia till hjälp:
Meta- är ett prefix som kommer från grekiskan och betyder mellan, efter eller över. En metadiskussion är en diskussion om en diskussion, eller om formerna för den. I datasammanhang betyder meta ”en underliggande definition eller beskrivning”. Således är metadata en definition eller beskrivning av data – data om data.
Meta-arbete är alltså arbete om arbete.
Vad då meta-arbete?
Vi tar som exempel ett barnkalas. Barnkalaset tar väl kring två timmar. Bara två timmar. Eller?
Innan kalaset börjat har vi ju gjort en massa förberedande arbete:
- Funderat på vilken dag och vilket klockslag kalaset ska vara så att så många som möjligt kan vara med.
- Valt tema och programinslag för kalaset.
- Designat och skrivit inbjudningar och sett till att de små gästerna fått inbjudningarna.
- Tagit reda på alla gästers eventuella allergier eller andra matbegränsningar och funderat ut vad som ska bjudas utgående från det
- Införskaffat det som ska bjudas och kanske också små presenter till gästerna, gjort tårta och förberett allt annat som ska bjudas på.
- Dukat
- Sett till att födelsedagsbarnet har lämpliga kläder och kanske också sett till att barnets syskon är rentvättade och uppklädda.
- …och efter kalaset tänkt på att det förstås också ska städas upp.
Vardagen i en barnfamilj innehåller enormt mycket av den här typens arbete. Det är osynligt extra arbete, som att fylla i blanketter som ska lämnas till skolan, organisera barnvakter och skjutsturer, sälja kaffe på barnens fotbollsmatcher, hålla koll på att barnen har vinterkläder i rätt storlekar innan det blir kallt och mycket, mycket mer. Listan kan göras hur lång som helst.
Det tunga med meta-arbete är att det håller hjärnan i gång konstant. Och det är just det som belastar, kanske ännu mer än det verkliga arbetet som ska utföras.
Det svåra med meta-arbetet är att det kommer smygande in i vår vardag och ökar med tiden då barnen växer. Det gör att man inte riktigt märker hur stor del av vardagen som domineras av meta-arbete.
Vad då struktur?
För att inte drunkna i detta behövs det struktur i hemmen. Med hjälp av att strukturera och bearbeta det som ska göras avlastar vi hjärnan och ger besked till den att det är koll på läget. Produktivitetsbloggen har tidigare tagit upp en hel del tips som hjälper att skapa struktur i meta-arbetet hemma:
- Med hjälp av veckogenomgång i familjen håller man meta-arbetet under kontroll och fördelat.
- Dagliga sysslor görs till strukturerade rutiner.
- Ta hjälp av checklistor i olika återkommande sysslor.
- Systematisera vardagliga saker så att insatsen då det ska utföras minimeras.
Jenny Lehtinen fick enormt stor respons på sin krönika i Finland. Det var främst kvinnor som kände igen sig och kommenterade ”det här ska jag visa för min man”. I Sverige är kanske meta-arbetet jämnare fördelat mellan mammor och pappor. Är det så? Kommentera gärna på det.
Vad har du för metoder för att hålla struktur i familjens osynliga sysslor?
Kajsa Björn säger:
Väldigt bra inlägg som sätter huvudet på spiken på mycket av varför det vi kategoriserar som vardagseffektivitet behövs. Hur minimerar vi allt detta meta-arbete för att få mer livskvalitet? Hur slipper vi hålla alla dessa saker i huvudet? Tack Erika!
Gunilla Alnervik säger:
Metaarbete – ja, det är jättebra om den typen av arbete får ett ord. Många saker som i sig inte tar lång tid, men som kan vara så svåra att komma ihåg. Det var just kombinationen av metaarbete och lönearbete som fick mig att starta planeringsverktyget SaveYourDay.com. Jag behövde helt enkelt en struktur att hålla reda på alla småsakerna. Jag har tex en checklista för barnkalas som jag återvinner år efter år. Jag slipper därmed göra om själva planeringsbiten och slipper grubbla över om något är glömt. Jag tycker också att det är jätteviktigt att fylla i familjekalendern kontinuerligt. Jag reflekterar redan när jag skriver in en ny aktivitet om vi hinner med den, och om det krävs förberedelser utöver det vanliga. Jag skriver tex inte upp att vi ska packa gympapåsar, men skriver upp på shoppinglistan direkt om en present ska köpas in och sätter deadline. Och jag tackar oftast direkt ja/nej till inbjudningar. Det blev en lång kommentar, men jag är väldigt intresserad av ämnet :-).