Minimera tiden det tar att handla mat

Alla måste vi äta och om du inte har någon som utför handlingen åt dig, eller beställer mat via internet, så behöver du gå till affären. Nedan följer några steg till att utföra denna ständigt återkommande syssla effektivare och därmed minimera tidsåtgången.

Planera din handlingslista

Nu pratar jag inte om att inför varje handling krafsa ner några föremål på baksidan av ett gammalt kuvert, utan verkligen planera din handling. Mer om det nedan.

Skaffa en smart app

Exempel på detta är OurGroceries som vi använder oss av i mitt hushåll. Oavsett vilken du väljer bör den vara mer än en vanlig anteckningsapp eller enklare att-göra-liste-app. Du ska kunna kategorisera, återanvända avbockade föremål samt kunna dela den med eventuella familjemedlemmar.

Gör en veckomeny

Sätt dig ner en gång i veckan (eller varannan vecka) och planera veckans middagar. Kombinera med fördel så att du använder varorna effektivt, t.ex. att du gör kåldolmar en dag och kålsallad till pizzan en annan så att hela kålhuvudet går åt. Det är också enklare att få variation av kött, fisk, fågel och mittemellan då du skapar dig en överblick. Passa på att ta en titt i kylen om färskvarorna finns hemma. Basvarorna och sällanvarorna i skafferiet finns förstås alltid hemma då du självklart fyller på dem i din smarta app så snart de börjar ta slut (läs mer om dragande system här).

Kategorisera dina livsmedel efter placering i butiken

De flesta butiker har ett något så när liknande system för hur de placerar sina produkter och ska du vara riktigt effektiv storhandlar du alltid i samma butik. De kategorier vi använder hemma är hygien/tvätt/städ, barn, bröd, kött, frukt&grönt, mejeri, bakning, konserver/torrvaror och fryst mat. I listan placerar du kategorierna efter när de dyker upp i butiken.

Håll dig till listan

Så snart du börjar improvisera och komma på nya saker att addera till kundvagnen tappar du tid. Tänk ordentligt innan, så minimerar du tiden i affären. Du minimerar också risken att handla onödiga och/eller onyttiga saker samt sparar pengar om du håller dig till listan.

Sortera maten redan i kundvagnen

Sortera maten efter frys, kyl eller skafferi redan i kundvagnen så underlättar du både packandet och uppackandet vid hemkomst. Spara de känsliga varorna, som tomater, bröd eller bananer, till sist.

Ta med en extra varukorg

Om du ska handla väldigt mycket eller ni är två som handlar kan det ibland vara en fördel att ta med en korg som komplement till sin kundvagn. Då kan du ha kundvagnen som bas att utgå ifrån och enbart ta med korgen när du t.ex. cirkulerar i grönsaksdisken. Alternativt att din medföljande tar korgen och tar ansvar för vissa kategorier i er smarta, delbara handlingslista.

Välj den kö med minst antal människor

Oavsett om de har stora vagnar eller mindre korgar. Detta för att det tar längre tid för varje person att betala och packa ihop än vad det tar för kassapersonalen att hantera många varor.

Välj rätt tid på dygnet

Om möjligt, handla tidigt på helgdagsmorgnar, mitt på dagen under en vardag eller senare på kvällen under vardagar. Undvik torsdag och fredag kväll direkt efter jobbet samt söndag eftermiddag.

Använd en varuscanner

Om din affär har det, använd scannern. Jag brukar dock inte packa allt i kassarna direkt då jag anser att det dels tar längre tid och dels blir sämre packat. Jag stannar till strax innan kassan och packar då mina varor smart. Är det kö till scannings-kassorna utnyttjar du dessutom den tiden effektivt.

Hur handlar du effektivt? Kommentera gärna nedan då detta är ett område för ständiga förbättringar.

Annons:

7 tankar om “Minimera tiden det tar att handla mat

    • Många affärer har börjat med drive-in-påsar. Känns som en ganska bra kompromiss. Hos oss ser jag dock ofta bilar som står i kö och väntar vid utlämningen :(

    • Kajsa Björn säger:

      Berätta gärna om vilken tjänst du använder och hur du standardiserar handlingen via nätet. Vi körde detta ett tag, men upplevde att t.ex. grönsakerna var tråkiga och att det var för dyrt jämfört med vad det smakade. Jag förstår att det är dyrare, men då ska det vara samma standard eller bättre också. Men du får gärna övertyga mig att prova igen, då tanken på det känns smidig.

  1. Hej!

    Kategorisera dina livsmedel efter placering i butiken – Nyckeln till allt
    Sortera maten redan i kundvagnen – Självscanna och packa direkt i kassar
    Välj den kö med minst antal människor – Scanna alltid alltid alltid.
    Använd en varuscanner -Scanna, det är ett måste i jakten på effektivitet

    Bra och intressant skrivet Kajsa!
    Emil

  2. ICA har en app som gör just det som efterfrågas. Dessutom kan man kolla sitt saldo och man kan få erbjudanden från sin lokala butik.

    Jag brukar ha flera kassar uppställda i kundvagnen och packa i rätt sak i rätt kasse på en gång. Om man har bil så gör det oftast inte så mycket om det råkar bli 4 kassar i stället för 3. Det viktiga är att allt kommer med (lite samma tänk som flyttlådorna: det är viktigare att det hamnar i en låda än att det hamnar i rätt låda).

    Jag skulle gärna läsa mer om hur man handlar effektivt med två barn som vill gå själva i affären. Ibland kan man inte lämna dem hemma.

    • Kajsa Björn säger:

      Om man inte blir stressad av att alla varorna ligger huller om buller i påsarna tror jag säkert att det är effektivare att packa ner i påsarna direkt. Samt om man inte behöver bära kassar så långt.

      Jag provade handla med två tvååringar i lördags och då plockade vi ut en sådan där vagn-bil, det funkade hyfsat, men med större barn går den kanske bort. Det gäller också att välja en tid på dagen då de är som gladast samt utnyttja gratisfrukten.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>