Klipp och klistra som en mästare i Excel

De flesta av oss har i vårt arbete eller under vår studietid kommit i kontakt med Microsoft Excel.

Mitt första äventyr i näringslivet var som inköpsanalytiker på BYGGmax. Under den tiden bodde jag i princip i Excel.

Knepet jag ska berätta om höjer ”klipp-och-klistra” till nya höjder och kommer att revolutionera ditt Excel-användande.

Det är svårt att undvika att klippa och klistra i Excel. Vid kopiering följer allt med; formler, format, färger, storlek, typsnitt, ramar. Men ibland så är enbart en, eller någon, del önskad. Till exempel formeln eller istället värdet från en formel.

Det är vid dessa tillfällen som tangentbordsgenvägen ”Ctrl+alt+v¹ kommer så väl till pass. Som en ande ur en Excel-flaska dyker denna dialogruta upp:

Nu kan du välja hur du klistrar in det du kopierat! Det låter kanske inte så dramatiskt men tro mig, när du väl kommit igång med ditt Excel-användande så är denna genväg guld, verkligen guld, värd.

Jag kommer inte att gå igenom samtliga möjligheter utan håller mig till de viktigaste:

 • Formler, klistrar enbart in formlerna som finns inuti kopierade celler.
 • Värden, klistrar enbart in värden från cellerna, till exempel själva beräkningen från en formel.
 • Format, applicerar enbart formateringen från cellerna som kopierats.
 • Transponera, vänder en rad med celler 90°. Kan användas tillsammans med valen ovan.

Resten överlämnar jag till er att utforska. Ni klarar er väldigt långt på de fyra nämnda men de andra kan även komma väl till pass.

När du väl lärt dig vad de olika alternativen medför för möjligheter är det dags för lite grädde på moset, och för dig att bli riktigt snabb. Lägg till den understrukna bokstaven efter kortkommandot för omedelbart resultat, till exempel ”Ctrl+alt+v, v” för enbart värden, och du klipper och klistrar som en mästare.

¹Mac OS: Här behöver du definiera ett kortkommando, det vill du, i Tools -> Customize Keyboard. Välj till exempel ”Cmd+ctrl+v”. Sedan fungerar det enligt ovan, med undantaget att du inte kan lägga till den sista bokstaven utan du behöver välja.

På en engelsk version av Excel är kortkommandot: ”Alt+e s”.

Annons:

6 tankar om “Klipp och klistra som en mästare i Excel

 1. Joakim Englander säger:

  Hej, någon som vet hur jag klipper in en bild i en cell i excel? Jag vill att den ska följa med även om man gör förändringar i cellerna ovanför, det ska vara till en manual som ska ta sfram i 28 språk, och då vill jag byta ut informationen i cellerna endast, utan att klabba med bilderna.

  • Vad menar du med ”följa med”? Om det är position på en sida du pratar kan du välja hur bilder ska bete sig om du lägger till/tar bort celler, rader och kolumner genom att i Excel 2010 justera inställningarna i högerklicksmenyn (på bilden) –> Format picture –> Properties. Jag har tyvärr bara engelskt Excel att tillgå just nu och vet därför inte vad valen heter på svenska.

   Om du menar att ändra bild genom att med hjälp av en formel justera länken är jag tveksam till om det går. Excels styrka är ju inte direkt bildhantering.

 2. Kristoffer Kollberg säger:

  Detta fungerar och är även smått fantastiskt när det kommer till att formatera många diagram/plottar till samma färger, axelrubriker, skalning, etc. Efter det vanliga ”Ctrl+c” för ett markerat diagram markerar man nästa diagram och med ”Ctrl+Alt+v” dyker en bantad version av dialogrutan upp där man väljer ”Format”. Detta kan spara mycket tid och pillande då penseln (”Format Painter”) inte fungerar för detta.

  • Michel Björn säger:

   Wow!
   Kunde ”Klistra in special”-funktionen bli bättre? Tydligen ja.
   Stort tack för tipset Kristoffer. Jag har testat lite nu och där jag tidigare har lagt ner tid på att skapa en huvudgraf med rätt formateringar kommer jag nu kunna spara ytterligare tid med ”ctrl+alt+v”.

   Underbart att få utvecklade tips på ens egna. Någon annan som har ytterligare tillämpningar?

Kommentarsfunktionen är avstängd.