Hemmabyggd pomodorotimer för skrivbordet

Det kom ett brev. För riktigt länge sedan kom det ett brev. Jag hade precis kommit tillbaka från min första föräldraledighet och på mitt skrivbord på jobbet låg det ett mystiskt brev, eller snarare ett paket. Försiktigt öppnade jag det och invirad i bubbelplast hittade jag en svart låda, men någon slags underlig ring fastlimmad på.

Så här ser den ut:

I paketet låg också ett brev. Så här stod det:

Hej Johannes! Här är en hemmahackad pomodorotimer. Inte exakt vad du efterfrågade i podcastavsnitt 107 men förhoppningsvis användbar ändå.

För visst var det så att jag i vår podcasts avsnitt 107 efterfrågat en pomodorotimer för skrivbordet, så att kollegorna kunde se om jag var mitt inne i en pomodorocykel och hur lång tid det var kvar.

Ja, för er som inte hänger med på vad pomodoro är så är det en metod som går ut på att man jobbar koncentrerat i 25 minuter, tar 5 minuters paus och upprepar det fyra gånger innan man tar en längre paus om en kvart.

Hursomhelst, i mina händer höll jag en handgjord pomodorotimer. Den funkar så här: Du petar in en USB-laddare i den och vips så lyser den upp i glada regnbågsfärger. Med lite tricks och fix kopplar du upp den mot ditt trådlösa nätverk. När du sen ska starta en pomodoro trycker du på den lilla knappen och vips så börjar led-lamporna i ringen sakta men säkert, en efter en växla färg från rött till grönt.

Det riktigt fiffiga är att jag samtidigt kan se hur långt jag har kvar på pomodorocykeln bara genom att peka min webbläsare mot http://pomodoro.local.

Men vem står bakom allt det här fiffiga, hör jag dig fråga. Jo den ytterst generöse man som hört mitt behov och tillgodosett det är Mikael Falkvidd. Han han har inte bara byggt timern, han har också skrivit om den i tidningen Datormagazin.

Dessvärre finns inte artikeln på nätet men om du råkar ha septembernumret från 2016 i en tidsskriftssamlare någonstans finns det en beskrivning om hur man gör där.

Är du en riktig karlakarl som klarar dig utan beskrivningar kan du ändå få hjälp med koden till manicken här.

Och undrar du hur den funkar? Här visar Mikael både ledlamporna och webbgränssnittet. Flott eller hur?

Annons:

4 tankar om “Hemmabyggd pomodorotimer för skrivbordet

  1. Hej Johannes,

    Finns en pomodorotimer för det analoga skrivbordet att köpa någonstans? Förinställd och utformad utefter pomodoroteorin som beskrivs med kortare och längre pauser!
    Jag har problem att hitta en timer och vet inte riktigt till ett bra alternativ utefter mina önskemål… klurigt, vore mycket bra produkt. Lätt att missa eller slarva med de 5min-pauserna som så väl behövs.

    Med vänlig hälsning
    /Tobbe

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>