Gör om musik till ljudböcker i iTunes

Har du en iPhone, eller motsvarande Apple-produkt, som du lyssnar på musik och ljudböcker med? Då har du troligen även stött på iTunes och som jag erfarit att det är ett smula krångligt program vid tillfällen. På en punkt har Apple markant förbättrat iTunes, i hanteringen av ljudböcker. Jag kommer kort berätta hur du kan göra för att få ut mer av dina ljudböcker på din Apple-produkt.

När vi förr behövde konvertera mp3-filer till iTunes format (m4b) för att kunna hantera ljudböckerna som just ljudböcker och inte musik görs numera alla inställningar inuti iTunes. Dessutom relativt enkelt.

Så här gör du:

  • I iTunes öppnar du musikbiblioteket.
  • Högerklicka på en vald fil, eller grupp av filer, välj ”Visa info”, så får du upp dialogrutan nedan.
  • I fliken ”Alternativ” ändrar du Medietyp till ”Ljudbok” och du är nästan hemma.
  • Väl här passar du på och bockar för rutorna ”Kom ihåg uppspelningsposition” samt ”Hoppa över vid blandning”. Läs nedan om varför.

Inställningar för ljudböcker i iTunes

När du tryckt på ”OK” kommer valda filer att försvinna från musikbiblioteket, mer var inte orolig; de återfinns numera under Böcker. Nästa gång du vill lyssna på en av dina ljudböcker i din Apple-produkt hittar du dem i Musik-appen under ”Mer”(1)-> ”Ljudböcker”(2).

Musik - ljudböcker

Varför vill du göra om ljudböckerna till ljudboksformat i iTunes?

Ljudboksformatet för med sig följande egenskaper till ljudböckerna som du annars inte kan nyttja:

  • Musik-appen och iTunes kommer ihåg var du slutade
  • Du kan hoppa 15 sekunder framåt eller bakåt – enklare än att skrolla sig fram till rätt parti
  • Du kan justera hastigheten; fortare eller saktare om du inte anser att tempot är det rätta för dig
  • Ljudböckerna blandas inte med din vanliga musik. Du kanske inte vill att David Allen ska börja prata när du har en romantisk afton i badet med din partner?

Det finns så klart lite fler funktioner som går att använda: ihopsamling av filer, hämta bildmaterial, skapa spellistor, etc. Dessa får du utforska själv. Andra tips och rekommendation tas glatt emot, bara att kommentera nedan.

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>