Checklistan för att hålla din Mac uppdaterad

Starta uppJag har lovat mig själv att ta hand om min Macbook Pro framöver. Den har nu fått några år på nacken och jag vill ogärna ha ett haveri, krasch eller något annat som gör att jag måste köpa en ny. Jag gillar min dator och vill ha den kvar i flera år till, så enkelt är det.

Jag har gett lite tips tidigare om iCare för att göra bra underhåll och tänkte spinna vidare med några tips för att hålla din dator up-to-date och up-to-speed.

Punkt 1: Kör programuppdatering

Uppdatera MacSe till att hålla ditt operativsystem uppdaterat med de senaste uppdateringarna, och att dina program kör de senaste versionerna. Nyare versioner av OSX så är det i App store du hittar hittar dina uppdateringar. Starta upp App store och gå till fliken uppdateringar, eller klicka på Apple-symbolen i menyn och kör Programuppdatering. Välj att uppdatera alla.

Punkt 2: Kontrollera hårddisken

Skivverktyg
Din hårddisk i datorn hanterar mycket information, och varje gång du använder datorn så lägger den till ny data, flyttar om eller förändrar gammal data eller tar bort data. Ibland kan hårddisken hamna ”lite snett” och behöver hjälp att ”komma rätt”. Då finns det ett inbyggt systemprogram som heter Skivverktyg som du kan köra. Sök upp programmet i Spotlight och starta upp. Följ anvisningar under Skivkontroll med att köra Reparera och/eller Kontrollera för hårddisken. Om det är några behörighetsproblem så kan du även få köra Reparera och/eller kontrollera skivbehörigheter.

Punkt 3: Starta om datorn i felsäkert läge en gång

Genom att starta om datorn i felsäkert läge någon gång då och då, kan du i en sekvens göra flera standardkontroller och rensningar. Precis som när du gör punkt 2 ovan, så görs en kontroll av startvolymen (hårddisken) när du starta om i felsäkert läge. Datorn laddar också tillfälligt inte in alla typsnitt som är installerade på datorn och rensar samtidigt upp din typsnitts-cache och flyttar till papperskorgen.

Förutom detta så är det endast viktiga systemfiler som laddas vid uppstarten och inga av dina förinställda program att starta upp gör det. Tänk på att en uppstart i felsäkert läge tar längre tid än en normal uppstart. Så här startar du din Mac i felsäkert läge:

1) Stänga av din Mac helt
2) Tryck på strömbrytaren för att starta upp
3) När du hör startljudet så håller du ned skifttangenten, det är viktigt att du inte trycker in tangenten innan du hör startljudet
4) Släpp skifttangenten när du ser den gråa Apple-loggan och start-indikatorn börjar snurrar på sitt kugghjul

Bild från Clinton1550.

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>