Blinkist – smart snabbläsning av facklitteratur

Kan du skrämma barn med längden på din ”att läsa”-lista? Ligger dammet på din facklitteratur centimetertjockt? Spenderar du pengar på böcker som visar sig inte alls vara något för dig, eller vill du helt enkelt bara sätta dig in i nya ämnen på ett smidigt sätt? Den tyska tjänsten Blinkist kan i så fall vara något för dig. 

Blinkist är en tjänst som sammanfattar facklitteratur. De läser böcker, gamla som nya, plockar ut essensen av dem i vad de kallar ”blinks” och presenterar allt snyggt i din mobil, läsplatta eller dator.

I Blinkist-biblioteket med sin kategoriserade lista över litteratur de sammanfattat får du både kort och lite längre information kring böckerna. Själva sammanfattningen består sedan av ungefär fem till tio avdelningar, blinks, om 200-300 tecken var. Se bild här för exempel på ungefär en halv blink. En blink tar cirka 3 minuter att läsa i normal lästakt, och en hel boksammanfattning alltså 15-30 minuter att beta av. I varje bok framgår ungefärlig tidsåtgång för genomläsningen.

Blinkist på en iPhoneBlinkist ersätter absolut inte böcker med sina blinks, och är också tydliga med att så inte är meningen. Rekommenderat är i stället att använda dem som tips och en försmak på nya saker att läsa, eller återblickar och minnesuppfriskare för sådant du redan läst.

Många sammanfattningar finns också inlästa som ljudböcker, av bra röster men bara på engelska. Tyvärr är inte mediaspelaren den bästa och det blir ibland långa glapp mellan avsnitten.

Jag har snart läst blinks för alla böcker på min läslista, i de fall de finns i Blinkist. Det har gjort att jag konstaterat att jag definitivt inte behöver läsa ett par av böckerna, att många är på nivån ”jo, kanske nångång” och en handfull sådana som jag definitivt ska läsa hela fulltextversionerna av. I slutet av varje boksammanfattning får du även förslag på vidare läsning och därigenom har jag också fått en del intressanta tips.

Du kan läsa i din mobil eller läsplatta (iOS och Android), i en webläsare eller – om du har den dyraste prenumerationsformen – på din Kindle-läsplatta. Ditt bibliotek och hur långt du läst synkroniseras mellan alla plattformar och hela läsupplevelsen är utformad kring att läsa i mobila enheter.

Tre olika abonnemangsnivåer finns. I gratisversionen kan du läsa en bok per dag, förvald av Blinkist. Plusversionen kostar 50 USD per år (cirka 420 kr i skrivande stund) och ger dig tillgång till hela biblioteket på 1100+ böcker samt möjligheten att göra understrykningar av intressanta saker. Premium kostar 80 USD per år (680 kr) och för det får du tillgång till ljudboksversionerna, kan synkronisera dina understrykningar till Evernote och skicka hela blinks till en Kindle.

En provversion finns, där du får läsa fritt under tre dygn. När jag utnyttjade möjligheten att testa fick jag dessutom en länk som gav 20 procent rabatt på en årsprenumeration.

Tyvärr finns Blinkist bara på engelska och tyska. Om du är ute efter en svensk version kan du titta på Kontentan, men de är riktade mot företag och bra mycket dyrare – det billigaste abonnemanget där kostar 4 000 kr per år. 

Annons:

2 tankar om “Blinkist – smart snabbläsning av facklitteratur

  1. Det är sällan jag hittar något som känns helt rätt. Något som verkligen fyller ett hål.
    Efter att ha läst om blinkist igår morgon så har jag bränt av närmare ett dussin böcker (hälften har jag läst, andra halvan har jag lyssnat på). Därefter har jag personligt rekommenderat det för ett tjog vänner.

    För alla ni som har massa böcker ni skulle vilja lära er från (och ha tid att repetera), t ex 7 habits of highly effective people, the power of now, awaken the giant within, getting to yes, sex thinking hats, m.f. så är det här rätt tjänst. Jag har säkert ett par dussin böcker hemma som väntas på att läsas, igår brände jag av 5 av dem (varav 1 visade sig vara helt avskyvärt dålig).

    Tack för tipset Daniel och till er andra lycka till! :)

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>